Астрономија и астронаутика
Првиот отпечаток од човечко стапало на Месечината.

Пред четириесет години, на 20. јули 1969 година, човекот прв пат стапна на површината на друго небеско тело. Ова е приказната, како што пишува на спомен-плочата поставена на лунарниот модул, за "луѓето кои први стапнаа на Месечината во летото господово 1969 во име на целото човештво".


Електроника

Во овој проект целосно е опишан и изработен 400W аудиозасилувач, кој претставува интересна и едноставна конструкција во која е направена комбинација на интегрирано аудиоколо - како побуда, со моќни МОСФЕТ транзистори на неговиот излез. За да биде сe појасно како засилувачот функционира и како се изработува, проследете го овој проект.


На граница на науката

Изработен од едно парче многу чист природен "горски кристал" (кварц), кристалниот череп кој наводно го пронашла Ана Мичел-Хеџис во 1924 година на Маја археолошкиот локалитет во Лабантуан, стана првокласна светска медиумска атракција.


Хемија

Дојдовме на крајот од овој триделен детален напис за домашно производство на биодизел со рециклирање и преработка на прегорено прехранбено масло. Темата ја завршуваме со упатства за прочистување на произведениот биодизел, совети за негова употреба и финалната математика која јасно покажува дека вашиот биодизел ќе биде околу 3 пати поевтин од моменталната цена на дизел-горивото кај нас.


Физика

Физичките закони и износи на фундаменталните големини во нашиот универзум како да се одбрани многу грижливо за да поддржуваат живот. Случајна коинциденција? Физичарите гледаат единствено решение во постоење на огромен мултиуниверзум со бесконечно голем број други субуниверзуми, па логично е некој од нив (нашиот) да има конфигурација која поддржува живот.


Електротехника

Инсталирањето на клима-уредите во домовите е релативно сложена постапка. Во овој текст ќе пробам да ви ја доловам суштината на секој клима-уред и постапките за негова правилна инсталација.


Аеронаутика

Иако првенствено замислен како борбен авион за напредна обука, Јагуар прерасна во моќен јуришник и ловец-бомбардер опремен со најсовремена авионика и наведувани оружја, кои му даваат можност да зададе ненадеен прецизен напад со голема разурнувачка моќ во сите временски услови.


Физика

Во овој напис ќе се обидеме да ви ја претставиме историјата на мерење на времето. Притоа нема да бараме одговор на прашањето што, всушност, е времето, бидејќи одговорот на ова прашање е многу комплексен и, впрочем, во неколку наврати веќе сме пишувале на оваа тема при разгледувањето на теоријата на релативитетот.


Архитектура и градежништво

Во процесот на интеграција во Европската унија, Република Македонија треба да ја хармонизира својата законска регулатива со регулативата на ЕУ ("Aquis communautaire"), меѓу другото и во делот кој се однесува на енергетската ефикасност.


Автомобилска техника

Тема на овој, втор напис од системот за сопирање е паркирната сопирачка. Оваа сопирачка знае да направи големи проблеми, што е посебно проблематично кај старите возила и кај оние возила кај кој оваа сопирачка дејствува на диск кочниците. Нема место за обесхрабрување, а во таа насока ќе ви помогнат практичните совети и напомени кои ќе бидат презентирани во текстот што следува.


Аудио и видеотехника

Телевизијата денес е нераздвоен сопатник на човекот речиси во сите сфери на неговиот живот: од медицината до забавата, од вселената до најмалите клетки на се што го опкружува. Денес телевизиската слика е со зачудувачки квалитет на најситните делчиња, со квалитетен опкружувачки звук и мноштво корисни дополнителни информации со помош на кои се креираат содржини со сопствен тајминг, по сопствена потреба и желба. Но не било од секогаш така.


Електроника

Ова е чист пример за индустриска примена на 555-ката како компаратор. За голем број читатели на ЕМИТЕР можеби нема да биде интересна, но во минатото јас често ја користев и се надевам дека на оние што се занимаваат со индустриска електроника ќе им биде од голема корист. Станува збор за индустриски уред за сигнализација со три независни сигнализатори.


Електроника

Аналогните инструменти и индикатори со стрелка сè уште се незаменливи во многу сфери. Во овој напис ќе ги разгледаме најчесто користените типови – индикаторите со подвижен калем и со подвижно железо. Ќе биде даден опис на нивната конструкција и принцип на работа, нивните карактеристики, ознаки, предности, недостатоци и поле на примена


Фототехника

Работата со програмите за обработка на фотографии овозможи многу сложени класични фотографски техники да се сведат на детска игра. Навистина, многу техники кои пред дваесетина години претставуваа тешко чувана вистинска врвна мајсторија, во денешно време се лесно достапни. Така е и во доменот на 3Д фотографијата, која суверено владее со маркетингот и рекламите.


Астрономија и астронаутика

Леопарди во 1813 година забележал: "Највозвишената и најблагородната од сите науки без сомнеж е астрономијата. Човекот се издигнува со помош на неа и над самиот себе, и стигнува да ја разбере причината на најизвонредни феномени." 2009 година е прогласена за Меѓународната година на астрономијата од УНЕСКО и таа ширум светот се одбележува со мноштво активности.


Аудио и видеотехника

Ако сè уште не сте се одлучиле како да преминете во дигиталниот домен и ХД стандардите, текстов нуди неколку совети за избор на видеомиксер, рутинг свичер и систем за архивирање на видеосодржините. Се надевам дека ќе ви помогнат во правилното одлучување.


Астрономија и астронаутика

СТЕРЕО, сондите-близнаци на НАСА, чија примарна задача е да го набљудуваат Сонцето и Сончевиот ветер во 3Д, влегуваат во мистериозен регион од меѓупланетарниот простор каде што ќе бидат во можност да трагаат по античка планета, која, ако ја најдат, би ја решила загатката за потеклото на Месечината.


Астрономија и астронаутика

Благодарејќи на сондата "Касини", која обезбеди многу квалитетни фотографии со висока резолуција, космолозите тврдат дека конечно ја разрешиле енигмата стара 5 века; потеклото на најубавиот украс во Сончевиот систем, Сатурновите прстени. Имено, тие потекнуваат од некоја комета, која поминала во близина на планетата, па била растргната под дејство на Сатурновата гравитација. Од фрагментите на кометата се обликувале прстените.


Информатика

Потребата од складирање податоци на едно место и можноста за едно¬времен пристап кон истите од страна на повеќе корисници истовремено е секојдневие. Без разлика дали се работи за домашна мрежа или мрежа во рамките на едно претпријатие. File Sharing е долгогодишно решение, како и наменските сервери. Дали тоа е доволно?


Телекомуникации

Во ова продолжение се разгледани неколку типови на антенски системи и истите се споредени со единечни антени, со цел да се увиди нивниот степен на интелигенција. Ваквите системи, сепак, не претставуваат интелигентни антенски системи, туку своевиден преоден чекор кон нив.


Телекомуникации

Во денешно време развојот на технологијата овозможува пренос на податоци и сигнали со големи брзини и одличен квалитет. Значаен дел од тие технологии ѝ припаѓа на хибридната мрежа која денес сите кабелски оператори ја користат за нивните услуги. Текстот дава краток осврт кон основната функција и архитектура на мрежата.


Информатика

Персоналните компјутери (Personal Computers), ќе се согласите со мене, претставуваат феномен на денешницата. За помладата генерација постоењето и користењето на PC е сосема нормална и секојдневна работа без која многумина не можат да си го замислат животот. И веројатно се во право. Денес PC е незаменлив во сите области на човековото живеење и дејствување. Но, кога, всушност, се појави првиот PC таков како што денес го познаваме?


Информатика

Компанијата LaCie можеби и не е позната многу во нашите краишта, но во светски рамки таа веќе има солидно реноме во производството на надворешни (екстерни) дискови. Во последно време компанијата почна сä повеќе да навлегува во областа на мултимедијални дискови, а LaCinema Premier претставува типичен претставник на оваа класа.


Медицина

Луѓето не гледаат само со очите, туку и со мозокот. Гледањето е процес во кој визуелните информации преку одредена комуникација доаѓаат во мозокот, таму се декодираат и се оформува сознание за одредена слика. BreinPort е уред кој им помага на луѓето со оштетен вид да "гледаат"! Како? Ќе дознаете ако го прочитате текстов.


Математика

Ако стандардната Евклидова геометрија не ги задоволува вашите интелектуални потреби од мисловни егзибиции, тогаш нурнете во новите димензии што ги нуди неевклидовата геометрија. Навидум невините аксиоми на Евклид внесоа неочекувано немирни размислувања околу основното устројство на геометријата, најавувајќи неслутен развој во нови, неистражени подрачја на геометријата.


Информатика

Макро претставува идеална алатка на брз начин да се автоматизира една серија на акции која често се употребува при работењето на апликациите, на пр., Microsoft Office со помош на Visual Basic for Applications (VBA).


Информатика

Често пати ми се случува да ми се јави некој пријател кој има проблеми со компјутерот и кој е убеден дека сето тоа може да се реши со разговор преку телефон или во најдобар случај со совети испратени преку познатиот Windows Messenger. Во некои ситуации овој начин на комуникација навистина ќе помогне, особено ако се работи за мали проблеми и што е уште поважно, ако од другата страна се наоѓа некој кој има "какво такво" познавање од Windows оперативните системи.


Информатика

Planet Tehnology Corporation е познат производител на мрежна опрема, како за мали така и за големи бизнис компании, нудејќи разни решенија за потребите на своите клиенти. Од низата интересни производи во оваа прилика ќе ви ја претставам ICA-108 камерата која е наменета за worlwide пазаарот. Се работи за модел кој може да испраќа видео и аудиосигнали во живо преку интернет и ги има сите потребни квалитети за да биде достоен избор и на најпребирливите конзументи.


Електроника

Како на наједноставен начин да направите проверка за исправноста на една лед-диода и да одредите која струја е најоптимална таа да свети со бараниот сјај? Како одговор ви го нудиме овој мал испитувач-тестер.


Електроника

Инвентивниот пронајдокот на компанијата Luminus Devices, PhlatLight LED диодите претставуваат нов тип на светлосен извор кои ги обединуваат добрите особини на обичните LED диоди (мала потрошувачка и загревање) и класичните светилки (силна светлина и широк агол на зрачење).


Информатика

Неодамна ХП претстави неколку нови уреди погодни за употреба на малите и средни бизниси. Уредите се едноставни за употреба и не бараат особено експертско познавање во ИТ-доменот за нивна инсталација и започнување со употреба, што ги прави идеални за оваа целна група. Од оваа група производи во овој напис во неколку реда ќе ви ги претставиме производите коишто го "фатија" нашето око.


Геологија

Дали најстрашната природна појава - вулканите се заслужни за појавата на животот на земјата?


Електроника

Неполаризираните кондензатори најчесто се со мал капацитет (до 10µF). За неполаризиран кондензатор со поголем капацитет треба да издвоите поголема сума пари, а и тешко ќе го пронајдете. Од друга страна, електролитските кондензатори со голем капацитет се евтини и лесно достапни. Ќе ви покажеме како на едноставен начин од електролитски кондензатори (кои се поларизирани) да направите неполаризиран кондензатор со капацитет и работен напон по ваша желба.


Медицина

Дека пушењето и земањето алкохол е болест на зависност е потврдено и од Меѓународни здравствени организации. Светската здравствена организација предупредува од опасноста што ја носи уживањето на никотин и тутун во активна и пасивна форма, како и прекумерното консумирање алкохол. Постојат повеќе начини кои им се предлагаат на зависниците да се откажат од пушење и од алкохол со цел да го сочуваат своето здравје, здравјето на оние околу нив, но и здравјето на идните поколенија!


Електроника

Во овој мал проект е изработен сигнален светлосен трепкач со две лед диоди, со помош на интегрираните кола CD4066 и CD4040. Може да послужи како школска вежба или како индикатор во некој уред, но со помош на тиристори и релеи може да се искористи и за активирање на моќни светилки.


Информатика

Печатачите на компанијата Hawlett Packard често пати сме имале можност да ги тестираме во нашата редакција. Секогаш се работело за врвни модели кои даваат одличен квалитет на отпечатокот. Моделот кој минатиот месец имав можност да го тестирам, само го потврдува претходно кажаното. HP Photosmart Premium C309a All–in–One уредот припаѓа на класата на мултифункционални уреди кој и во буквална смисла на зборот го заслужува овој назив.


Информатика

SSD-дисковите стануваат сè повеќе барани од страна на корисниците, што не е чудно со оглед на нивните врвни карактеристики и брзиот трансфер на податоци. Сепак, копирањето на големи датотеки преку USB-порта може да одземе доста време, па така беше само прашање на време кога некој од производителите на вакви уреди ќе го преземе следниот чекор и на пазарот ќе понуди производ кој ќе ја користи eSATA конекцијата. Тоа го направи компанијата Maxell со својот SSD External eSATA/USB уред.


Електротехника

Електричните алати DeWalt за сите професионалци се познати како алати со висок квалитет кој секогаш бил високо рангиран во светот на професионалните електрични алати. Јасно, квалитетот има и своја цена. Затоа компанијата DeWalt, за да го направи својот алат подостапен за своите клиенти, а со тоа и значително поприфатлив во споредба со конкуренцијата, значително ги намали цените на повеќето алати од својата широка палета производи.


Електроника

Едноставен извор на константна струја со регулација од 10mA до 1,5A.


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следниот месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Во овие два месеци има неколку настани кои го заслужуваат вашето внимание: метеорските роеви Јужни делта аквариди и Персеиди, приближувањето на Јупитер, Нептун и Месечината, како и приближувањето на Меркур и Сатурн.


Омнибус

VZ Navigator - стабилизатор за камера; Фонофон; ЛЕД светилки со голема ефикасност; Индија тргнува ви трка за Месечината; Прва сончева електрична централа во Македонија; Телепортација?


Писма
Звучни кутии
Дигиталниот часовник не ми работи
Прашања за неколку проекти
Проблем со електронската брава од Е2/09
Мостно поврзување и филтер за сабвуфер