Рубрика: Електроника
Сигнален светлосен трепкач
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во овој мал проект е изработен сигнален светлосен трепкач со две лед диоди, со помош на интегрираните кола CD4066 и CD4040. Може да послужи како школска вежба или како индикатор во некој уред, но со помош на тиристори и релеи може да се искористи и за активирање на моќни светилки.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК420
ИК CD4066 и CD4040
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.