Рубрика: Електроника
Трепкач пријатен за око
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Електрична шема на трепкачот пријатен за око

Вообичаените трепкачи за предупредување со LED диоди, обично работат на принцип на мултивибратор, кој, како што е познато, генерира импулси со речиси правоаголна форма, што предизвикува "скоковита" промената помеѓу палењата и гасењата на светилката. Но, ваквата "скоковита" промена може да биде непријатна за око, па може да создава иритирачко расположение кај набљудувачите! За да се одбегне тоа, овде покажаниот трепкач е дизајниран за многу постепено менување на состојбите пали/гаси на LED диодите, па "трепкањето" е сведено на благи преоди од темно кон светло и обратно, кои не создаваат иритирачко расположение, како "скоковитите" преоди.

Електрична шема на трепкачот пријатен за око

Електрична шема на трепкачот пријатен за око

Монтажна шема на трепкачот пријатен за око на универзална плочка Емитер ППКУни1а

Монтажна шема на трепкачот пријатен за око на универзална плочка Емитер ППКУни1а

Монтажна шема на трепкачот пријатен за око на универзална плочка Емитер ППКУни1b

Монтажна шема на трепкачот пријатен за око на универзална плочка Емитер ППКУни1b

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.