Рубрика: Електроника
Предупредувачки трепкач
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој склоп е дизајниран како предупредувачки трепкач за опасни ситуации, кои може да се појават на неосветлени патишта, како на пример, принудно запрено дефектно моторно возило на темен пат. Алтернативно, склопот може дасе употреби и како велосипедско светло, за да обрне внимание на учесниците во сообраќајот во ноќните часови на присутно движење на слабо видлив велосипед. Може да се употреби како предна светилка на велосипед и тогаш се препорачува LED диодите да бидат со бела светлина, а може да се користи и како задно сигнално светло, тогаш се препорачуваат црвени LED диоди.

Главни елементи и материјали:

Транзистори: BC212, BC547;
Соларни ќелии: 2x1,6V

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.