Електроника

Има ли нешто поедноставно од коцката за играње? Таа е толку едноставна што изработката на еквивалентна електронска верзија практично е невозможен потфат. Ако не поради друго, тогаш само поради тоа што електронската коцка зафаќа многу поголем простор. Згора на сè, таа е неупотреблива без извор на електрична енергија со што се ограничува нејзината автономија. Во овој проект со обидов електронската коцка максимално да ја доближам до класичната. Димензијата на плочката со печатено коло е релативно мала, а напојувањето од батерија ја обезбедува неопходната автономија. Освен тоа, може да се изработи во две верзии за индикација на бројката: со еден седумсегментен лед дисплеј или со седум лед диоди.


Аеронаутика

Развојот на верзијата F-15 SE треба да претставува бајпас за производството на оваа фамилија авиони, а воедно и последна верзија во која е вложен речиси максимумот за извлекување на најдобрите карактеристики од ова докажано одлично летало.


Аудио и видеотехника

Микрофонот е прецизен инструмент кој со малку грижа ќе служи долги години. Денес во радиодифузијата се користат различни видови микрофони. Најзастапени се динамички и кондензаторски микрофони. За негата на микрофоните е пишувано во брошурата МИКРОФОНИ, која ја издаде "ЕМИТЕР", но поради ограничениот простор не беа опфатени сите аспекти. Ова е прилика да се дополни таа материја.


Сеизмологија

Пред неполна година југоисточниот дел од Македонија беше зафатен од серија земјотреси, а минатиот месец оваа година островската држава Хаити ја погоди катастрофален земјотрес. Паралелно на нив се појавија разни предвидувања дека следува уште еден, многу посилен земјотрес. Дали навистина е можно да се предвиди земјотрес?


Архитектура и градежништво

Стиропорот има примарна улога во композитните системи за надворешна топлинска изолација (КСиНТИ). Меѓутоа, тој е и најделикатната компонента во еден систем. Непознавањето на неговите специфични својства и непреземањето технички мерки за амортизирање на неговите негативни влијанија во системот, како што е повеќегодишното димензионално стабилизирање, може да има несакани последици по трајноста на системот.


Автомобилска техника

При купувањето на нов автомобил, најзначаен критериум за да го одбереме токму тоа, нашето возило од соодветната класа, е дизајнот на каросеријата (пред сè, естетски да ни се допадне), потоа, додека е ново, или сè уште ново возилото, речиси никој не обрнува внимание на каросеријата и тоа трае сè додека не почнат да се појавуваат првите проблеми со беспрекорното функционирање на нејзините склопови и појавата на корозија.


Аудио и видеотехника

Сведоци сме на голема експанзија на портабл мултимедијални уреди кои освен репродукцијата на аудио/видео-содржини овозможуваат и поврзување и интеракција на ТВ-приемниците и уредите за домашно кино со компјутерските конфигурации во домот. Во овие студени зимски денови благодарејќи на Еми медиа имавме прилика да тестираме еден таков уред – Verbatim Media Station HD DVR.


Информатика

Со таговите кои досега ги изучивме можеме само да оформиме хипертекстуален документ кој ќе се гледа на веб-прелистувач. Но, веб-прелистувачот може и да пренесе податоци до веб-серверот за понатамошна обработка. Ова ни го овозможуваат формуларите.


Астрономија и астронаутика

Во однос на пилотираните космички бродови, состојбата на работите е слична како таа на почетокот на космичката трка, при крајот на 60-тите и почетокот на 60-тите години на минатиот век. Се развиваат нови космички бродови кои како крајна цел имаат слетување на Месечината. Иако новите космички бродови се слични на тие развиени за првата космичка трка, бројот на "тркачите" сега е зголемен.


Електроника

Верувам дека некои од читателите на ЕМИТЕР хоби им е чување на тропски рипки во домашен аквариум. Поради тие причини, во овој проект е изработен и детално е опишан температурен монитор за аквариум. Овој монитор можете да го изработите со минимални средства и труд и со мали познавања од областа на електрониката, а со тоа ќе ги заштитите вашите миленичиња од преладување од ниска температура или прегревање од висока температура на водата.


Електроника

Полначот овозможува полнење на една литиум-јонска батерија. Изграден е со стандардни електронски компоненти, автоматски го прекинува полнењето откако ќе се наполни батеријата, евтин е и сигурен во експлоатацијата. Може да се користи за полнење на литиум-јон батерии од мобилни телефони, фотоапарати, МП3 плеери и други електронски уреди што работат на "едноклеточна" литиум-јонска батерија.


Електротехника

Темата на трудот е да се укаже на потребата за примена на системски и современи решенија во заштитата на енергетските приклучоци на градежните објекти од директен или близок удар на гром, како и од пренапони предизвикани од удар на гром, префрлање или дефект на енергетската мрежа. Во првиот дел беа дефинирани поимите од оваа сфера и беа разгледани постојните методи за заштита, а во ова продолжение ќе бидат анализирани современите решенија за заштита од пренапони.


Електроника

Во претходниот број зборувавме за оптоелектронските сензори за движење и се запознавме со нивната конструкција. Сега ќе зборуваме за пасивните инфра-црвени сензори како најраширена група сензори за движење.


Телекомуникации

И додека кај нас конечно компанијата ONE официјално започна со DVB-T, на европскиот пазар веќе се појави наредната (втора) генерација на дигитално емитување преку терестријални предаватели, наречена DVB-T2. Освен во експериментални цели, DVB-T2 во неколку држави веќе е најавена како технологија со која ќе се врши терестријалното емитување.


Информатика

Мноштвото формати кои постојат кај дигиталните слики како да внесуваат повеќе забуна одошто квалитет, а нивното непознавање често води кон поразителни резултати. Големата разноликост не е само производ на маркетиншко ориентирани спротивставени табори кои единствено гледаат да го пласираат својот производ, туку и како резултат на концепции со различен приод кон проблематиката зависно од ликовните и графичките потреби.


Информатика

Сигурно сте слушнале за терминот "Слободен софтвер", дали тоа било од медиумите или, пак, од некој пријател, можеме да кажеме дека тоа денеска е мошне популарна тема. Но, верувам дека поголемиот број од вас не знае што точно означува овој термин и како тој настанал, затоа во овој број ќе се задржиме на појаснување на тој поим....


Информатика

Стабилноста, функционалноста и прегледниот, user friendly интерфејс се трите фактори кои ја прават Mozilla Firefox еден од најпопуларните интернет-пребарувачи. Мноштвото додатоци, плагини, екстензии и теми, како и честите надградби, се адутите кои на овој пребарувач му гарантираат долг престој на тронот!


Информатика

Факт е дека чистењето на регистрите е операција која треба да се спроведе на секој компјутер, но исто така е факт и тоа дека ретко кој од нас тоа редовно го прави, да не речам некои и воопшто. Иако многумина сметаат дека со деинсталацијата на разно-разен софтвер или, пак, игри се избришани сите знаци на постоење на истите, тоа во стварноста не е така. При овој процес во регистрите остануваат одредени траги и патеки кои понекогаш знаат и тоа како да ја забават работата на компјутерот.


Информатика

Organic lightemitting diode (OLED) екраните се сметаат за "следно големо нешто" во технологијата за прикажување на слика, нудејќи посилни и пореални бои, голем контраст, ниска потрошувачка на енергија и подобар приказ на сликата од традиционалните LCD екрани. Оваа технологија може комплетно да ги исклучи пикселите при репродукција на црна боја, што резултира со извонредни темни детали и контраст во сооднос 1000000:1.


Информатика

Просечниот корисник на Windows оперативните системи, во текот на неговото користење инсталира голем број на разновидни апликации. Многу од нив после кратко време се деинсталираат, а ова најчесто е случај со игрите. При деинсталација на апликациите препорачливо е да се користи специјалната алатка на Windows наречена Add/Remove Programs (Programs and Feataures кај Vista и Windows 7).


Астрономија и астронаутика

Европската орбитална сонда Корот откри екстрасоларна каменита планета со најмала големина во споредба со сите до сега откриени егзопланети. Нејзиниот дијаметар е помал отколку два дијаметри на нашата Земја.


Информатика

Енормната популарност на Интел АТОМ веруваме дека ги изненади и самите челници на оваа компанија. Се помасовната употреба на овие процесори во netbook и nettop системите, како и во сè-во-едно и десктоп системите од ден во ден ја зголемува и онака одличната продажба. А сега, овој процесор се искачува и едно скалило погоре.


Телекомуникации

Комуникацијата и комуникациските системи постоеле, постојат и ќе постојат во многу области. Со време тие се усовршуваат и се унапредуваат. Заедничка карактеристика им е на сите да функционираат беспрекорно, без прекин и пречки од секаков вид. Битни се секаде, но во телевизијата по важност може да се рече, се број еден. Пред повеќе години беа едноставни и аналогни. Од конекции на корисниците преку кабли, со време станаа Digital Wireless System.


Електроника

Овој склоп е дизајниран како предупредувачки трепкач за опасни ситуации, кои може да се појават на неосветлени патишта, како на пример, принудно запрено дефектно моторно возило на темен пат. Алтернативно, склопот може дасе употреби и како велосипедско светло, за да обрне внимание на учесниците во сообраќајот во ноќните часови на присутно движење на слабо видлив велосипед.


Електроника

Речиси кај сите уреди опишани во ЕМИТЕР изворите за напојување се изведени како мостни (Грец) насочувачи после кои следува електролитски кондензатор со голема капацитивност во функција на филтер. Овој кондензатор го ''пегла'' пулсирачкиот напон на излез од мостниот насочувач и го прави погоден за напојување на уредите. Во овој текст ќе се запознаеме со уште еден начин на филтрирање на напонот кај насочувачите, со примена на филтерска пригушница.


Електроника

Овој склоп е дизајниран да вклучува светилка со мала моќност кога се стемнува (во квечерина) и да ја исклучува при разденување. Тој може да се употреби, на пример, како предупредување за евентуален крадец, на тој начин што ќе остави впечаток дека во ноќните часови станот не е празен, или за автоматско вклучување на осветлување на разни простори ноќе. Со мали модификации тој може да се употреби и како аларм за медицинското шкафче и да дава предупредување кога тоа е отворено.


Биологија

Неколку најнови истражувања откриваат дека бактериите имаат колективен ум кој ја контролира нивната бројност, дека имаат способност да предвидат некои идни случувања, а "научиле" и како да опстанат под Земја, на 2,8 километри длабочина и температура од +60°C.


Омнибус

Први научни резултати од телескопот Хершел;
Два нови еко телефони od Sony Ericsson;
Вештачка рака;
Ново побрзо безжично вмрежување;
Фобос и Деимос конечно заедно;
Хабл виде мал објект во Кујперовиот појас;
Rycote Universal Camera kit;
Електронски весници;
Micron Real SSD C300;
Кеплеровиот телескоп откри планета со густина на стиропор;
Повторно се бараат аудиокасетите;
Небото над Македонија во февруари;


Писма
Поголема моќност од мостниот засилувач со TDA7294
Новата батерија не "држи"
Заблуда наречена перпетуум-мобиле
Дигитален бројач за моталка на намотки