Рубрика: Информатика
Големиот Boom во светот на слободниот софтвер
Автор: Александар Лазаров
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Сигурно сте слушнале за терминот "Слободен софтвер", дали тоа било од медиумите или, пак, од некој пријател, можеме да кажеме дека тоа денеска е мошне популарна тема. Но, верувам дека поголемиот број од вас не знае што точно означува овој термин и како тој настанал, затоа во овој број ќе се задржиме на појаснување на тој поим....

Слободниот софтвер, ГНУ проектот, ГНУ/Линукс оперативниот систем и разните програми што се создадоа после нив, го сменија нашиот поглед кон софтверот. Денеска многу проекти одлучуваат да ги издадат нивните софтверски решенија како слободен софтвер поради тоа што секој ќе има пристап до нив со што би можеле многу лесно да го надградуваат, поправаат, "закрпуваат" и истите тие поправки/закрпи многу бргу и лесно да се најдат до крајниот корисник. Затоа би ви препорачал да користите слободен софтвер и да останите безбедни.

Логото на ГНУ проектот и маскотата на Линукс оперативниот систем - пингвинчето Тукс

Ричард Столмен, креаторот на ГНУ проектот и Фондацијата слободен софтвер

Линус Торнвалдс, креаторот на Линукс кернелот

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.