Рубрика: Аудио и видеотехника
Нега на микрофоните
Автор: Миле Серафимовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Микрофонот е прецизен инструмент кој со малку грижа ќе служи долги години. Денес во радиодифузијата се користат различни видови микрофони. Најзастапени се динамички и кондензаторски микрофони. За негата на микрофоните е пишувано во брошурата МИКРОФОНИ, која ја издаде "ЕМИТЕР", но поради ограничениот простор не беа опфатени сите аспекти. Ова е прилика да се дополни таа материја.

Студиски микрофон на Neumann.

Во внатрешноста на динамичкиот микрофон AKG D3700

Во внатрешноста на кондензаторскиот микрофон AKG C414b ULS

XLR конектор на фирмата Neutrik

Разни видови ветробрани од сунѓереста материја.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина