Рубрика: Астрономија и астронаутика
Космички бродови: состојба на работите
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во однос на пилотираните космички бродови, состојбата на работите е слична како таа на почетокот на космичката трка, при крајот на 60-тите и почетокот на 60-тите години на минатиот век. Се развиваат нови космички бродови кои како крајна цел имаат слетување на Месечината. Иако новите космички бродови се слични на тие развиени за првата космичка трка, бројот на "тркачите" сега е зголемен.

САД работат на развојот на ракетите-носачи Арес 1 и Фалкон 9 како и на космичките бродови Орион, Алтер и Драгон; Русија и Европа ги развиваат космичките бродови АТВ и CSTS; а Кина работи на своите орбитални станици Тиангонг

Цртеж на приближу-вањето на АТВ кон МВС

Цртежи на ракетата носач Фалкон 9, како и товарната и пилотираната верзија на Драгон

Најновата ревизија на Орион и Алтер

Цртеж на рускиот перспективен пилотиран транспортен систем

Цртеж на CSTS

Кинеската орбитална станица Тиангонг

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.