Рубрика: Астрономија и астронаутика
Космички бродови: следна генерација
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Досегашните космички бродови се изградени за учество во космичката трка која беше, можеби, најсветла точка на Студената војна. Кажано со автомобилски речник, можат да се наречат "тркачки автомобили". Иако секојдневната употреба на тркачки автомобил, да речеме болид од Формула 1, звучи примамливо, тоа тешко дека е практична. Помислете само дека ќе морате да купувате нов автомобил за секое возење. Еве три проекти за космички бродови кои можат да се опишат како патнички автомобили.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.