Рубрика: Телекомуникации
Дигитален пренос на слика и звук (8): DVB-T2 Дигитална терестријална телевизија
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


И додека кај нас конечно компанијата ONE официјално започна со DVB-T, на европскиот пазар веќе се појави наредната (втора) генерација на дигитално емитување преку терестријални предаватели, наречена DVB-T2. Освен во експериментални цели, DVB-T2 во неколку држави веќе е најавена како технологија со која ќе се врши терестријалното емитување.

DVB-T2 веќе од септември 2009 официјално е стандардизиран, од страна на ETSI, како EN 302 755. Овој стандард, како и секогаш, претставува плод на меѓусебната трипартидна соработка на EBU, ETSI и CENELEC во таканаречениот JTC (Joint Technical Committee). Во него се дава генерален опис на рамковата структура на каналското кодирање и модулација, опишани за предавателната страна.

DVB-T2 приемник

DVB-T2 системски модел

Системски блок-дијаграм во случај на PLP

Сличности и разлики помеѓу DVB-T и DVB-T2

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.