Рубрика: Телекомуникации
Нови технологии за пренос на аудиовизуелни медија-сервиси
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Индустрискиот развој, а, пред сè, развојот на електрониката, телекомуникациите и информатиката придонесоа на пазарот да се појават нови понапредни технологии кои овозможуваат пренос на аудиовизуелните медија-сервиси до корисниците. Од мноштвото на нови идеи и експериментални обиди, неколку нови технологии го издржаа притисокот на пазарот и стануваат сè поприфатени од публиката (јавноста). Тоа се ИП базираните сервиси од типот на ИП ТВ, АДСЛ ТВ, WiMax ТВ, webcasting, podcasting, DVB-H и сл.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.