Рубрика: Биологија
Бактериите се "умни", затоа опстануваат
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неколку најнови истражувања откриваат дека бактериите имаат колективен ум кој ја контролира нивната бројност, дека имаат способност да предвидат некои идни случувања, а "научиле" и како да опстанат под Земја, на 2,8 километри длабочина и температура од +60°C.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.