Рубрика: Информатика
Додатоци за Mozilla Firefox
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Стабилноста, функционалноста и прегледниот, user friendly интерфејс се трите фактори кои ја прават Mozilla Firefox еден од најпопуларните интернет-пребарувачи. Мноштвото додатоци, плагини, екстензии и теми, како и честите надградби, се адутите кои на овој пребарувач му гарантираат долг престој на тронот!

Но, не е тоа целата поента на овие додатоци. Ако одвоите малку време и внимателно ги разгледате опциите кои ги нуди Add-ons менито (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/), ќе увидите дека постојат огромен број додатоци кои функционалноста на овој пребарувач можат да ја издигнат уште некое ниво погоре. Се разбира, не се сите додатоци потребни секому, но убавината на оваа можност е што за секој корисник може да се пронајде нешто што навистина му е потребно и корисно.
Текстот што следува е преглед на општокорисни додатоци (add-ons), додатоци кои најчесто притребуваат во секојдневната работа со овој пребарувач. Тоа се: FireShot, Split Browser, Tab Sidebar, Flash Video Downloader, ImTranslator, Friendbar – The Twitter and Facebook Toolbar , Incredible Bookmarks и Flashblock. Всушност, испробајте ги и кажете дали сум во право.

Screenshot од додатокот Fireshot

Screenshot од додатокот Flash Video Downloader

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.