Рубрика: Електроника
Транзисторски светлински прекинувач
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој склоп е дизајниран да вклучува светилка со мала моќност кога се стемнува (во квечерина) и да ја исклучува при разденување. Тој може да се употреби, на пример, како предупредување за евентуален крадец, на тој начин што ќе остави впечаток дека во ноќните часови станот не е празен, или за автоматско вклучување на осветлување на разни простори ноќе. Со мали модификации тој може да се употреби и како аларм за медицинското шкафче и да дава предупредување кога тоа е отворено. Со промена на светлинскиот сензор со топлински сензор, тој може да се употреби за контрола на температурата (термостат).

Главни елементи и материјали:

Транзистори: BC558, 2N3904;
Фотоотпорник: ORP12 или сличен

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.