Рубрика: Електроника
100W транзисторски засилувач
Автор: Игор Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Засилувачот изработен од Жарко Петковски

По различни списанија и книги често можат да се сретнат текстови со наслови "500W засилувач", "1000W гигант засилувач", "JUMBO засилувач" или текстови како: засилувач со FET или MOSFET или LDMOS, VDMOS, VMOS, а сигурно ќе се појави и некој текст со F$G%NMOS - ме разбирате што сакам да кажам. По објавувањето на таквите текстови обично се јавува голема заинтересираност од страна на читателите. Се јавуваат и првите "жртви" на таквите текстови. Жртви се обично оние кои штотуку навлегуваат во светот на електрониката, а неретко и "поупатените" па дури и електроничарите "професионалци" кои немаат поголемо практично искуство околу конструирањето на такви моќни засилувачи. Посебно сакам да потенцирам дека во таквите текстови ретко експлицитно се потенцира што конструкторот на таквиот засилувач треба да поседува освен текст на неколку страници, ентузијазам, и соодветни компоненти. Треба да поседува и големо практично искуство, да ги знае "малите тајни на големите мајстори" на таквите конструкции, и да знае дека грешките кај таквите конструкции скапо се плаќаат. Притоа не станува збор за десетици марки за само една скоро безначајна грешка, туку за големи разочарувања и комплекси. Често ми се случува по објавувањето на такви текстови да ми се јават за помош и совет лица на кои дотогаш најсофистицираната конструкција им бил некој трепкач со две LED диоди. Моите уверувања упатени кон нив дека подобро да не ни помислуваат да се впуштат во конструирање на такви моќни засилувачи се обично залудни. Потоа обично следат многу потрошени пари и време, голем труд и уште поголемо разочарување.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 981102
Печатена плочка: 981101
 
100-ватниот засилувач од Емитер 11/1998 во изведба на Жарко Петковски од Тетово
Клучни зборови:
Засилувачот изработен од Жарко Петковски

Засилувачот изработен од Жарко Петковски

Изработената прототип плочка од засилувачот

Изработената прототип плочка од засилувачот

Изработената прототип плочка од засилувачот

Изработената прототип плочка од засилувачот


Засилувачот изработен од г. Петковски

Засилувачот изработен од Жарко Петковски. Воглавно природен, мек и широк звук, избалансирани средни тонови со мал недостаток на високи. Одлично за различен тип на забава. Засилувач што нуди повеќе моќ од потребното.

Засилувачот изработен од Петковски спакуван во кутија од стар германски разгласен систем на напон 2x 48V

Засилувачот изработен од Жарко Петковски  – Маршал од Тетово спакуван во кутија од стар германски разгласен систем, на напон 2x 48V

Засилувачот изработен од нашиот читател Петковски од Тетово

Засилувачот изработен од Жарко Петковски  – Маршал од Тетово. Додаден LED VU метар изработен според шема на Ei Nis 

Засилувачот изработен од г. Петковски. Искористен е торусен трансформатор од 300W

Засилувачот изработен од Жарко Петковски – Маршал од Тетово. Искористен е торусен трансформатор од 300W

Засилувачот изработен од нашиот читател Петковски од Тетово

Засилувачот изработен од Жарко Петковски. Употребени се излезни транзистори MJ11015 и MJ11016

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.