Омнибус

HI-FI информации;
Pico Technology Limited;
Compacs 20, 40, 200 и 400 од Zo & Co. Ltd;
Процесорите PCM на LEXICON;
NAGRA C-PP;
DPM101 дигитален аудио пик-метар;
Временска машина;
Денови на YAMAHA во Скопје;
Технома '98;
Макинова '98;
Професионална глетка;
GMR


Омнибус

Правила за натпреварот "Japan International DX";
DX - вести;
7-мо Државно првенство во XTC


Аудио и видеотехника

Звучникот Bose 501 е изведен од моделот Acoustimass 5 – ги користи истите звучници (барем според димензиите), но наместо комбинација сателити плус еден сабвуфер, направени се две класични самостоечки (floor standing) звучници. Би можело да се каже дека во секој звучник Bose 501 има вградено сабвуфер. Дизајнот е многу добар: не многу висока, но елегантно витка кутија со косо отсечен еден вертикален раб, кој визуелно уште повеќе ги намалува димензиите на кутијата.


Аудио и видеотехника

Процесот на создавање на CD-то, колку и да звучи чудно, ни до денешен ден не е стандардизиран и не дава секогаш задоволителни, а камо ли врвни резултати. Бројните компоненти во ланецот на создавање на компакт дискот, секоја на свој начин и секоја за себе, делуваат и влијаат на конечниот квалитет на звукот, кој ние, крајните корисници, ќе го слушнеме со посредство на нашите домашни аудио уреди.


Аудио и видеотехника

Познатиот аудио конструктор Руперт Нив (Rupert Neve) веќе долга низа години е посветен на конструкција на многубројни професионални аудио уреди. Можеби е доволно да се спомне дека сегашната фирма AMS Neve од Англија е неговата некогашна фирма од градот Ројстон, близу Кембриџ, позната под името Neve. Неговите тонски миксети, како и придружните уреди со нив - еквилајзери, компресори, дистрибутивни засилувачи и др. - и денес се почитуваат.


Аудио и видеотехника

Дали сме способни да ја следиме сопствената еволуција? Прашањето е можеби малку чудно но сосема на место. Нема да дискутираме за тоа колку модерната технологија нè прави подобри или сосема спротивни на оваа пријатна слика за нас самите, туку за трката во која сите (повеќе или помалку) учествуваме, свесни дека нема да можеме за долго да го пратиме темпото, а трката е сè побрза, всушност како што стојат работите штотуку започна.


Аудио и видеотехника

Она што во овој случај го нуди Panasonic е WV-F565, три 1/2" HS-FIT (High-Sensitivity Frame Interline Transfer) CCD камера со многу предности. Камерата е така дизајнирана што ни долови прекрасен квалитет на сликата под голем опсег на илуминација (осветлување), со 1lx минимална осветленост на околината.


Електроника

Многу пати ни се случило кога сакаме нешто да залемиме и кога сакаме да го вклучиме лемилото да забележиме дека лемилото воопшто не било исклучено по неговото последно користење. И се разбира тогаш ни текнува за последиците кои можеле да настанат ако лемилото паднало на подот или на масата на која е поставено. Затоа функцијата на овој уред е лемилото автоматски да се исклучи ако после подолг временски период не го подигнуваме од неговото лежиште.


Електроника

Во минатите броеви се запознавме со теоретскиот дел на начинот на работење на микропроцесорите. Како пример беше земена архитектурата на микропроцесорот M6800, на чија база се конструирани и микроконтролерите од фамилијата MC68HC. Се запознавме со основите на проблематиката почнувајќи од бројните системи, сè до описот на постапката на програмирање на микроконтролерот. Во курсот беа објаснети само основните принципи на функционирање, но тоа е сосема доволно за почеток.


Електроника

Во ова продолжение на курсот по електроника ќе го вориме за релеите (нивните параметри, видовите релеи, како да направите соодветен избор и испитување) и пиезоелектричните резонатори (кристални – кварцни резонатори и керамички резонатори, но и нивно испитување).


Електроника

Во времето од 95/96 год. пред почетокот на зимата кога цената на електричната енергија во неколку наврати се зголеми, а затоплувањето на станот ми е решено со сопствено парно греење на електрична енергија, за мене самото греење стана економски неисплатливо, па одлучив на некој начин да го ублажам тој проблем. Во прво време ставив визуелна индикација - мала сигнална сијаличка (тлеалка) која ја поврзав директно од преклопникот за I/II тарифа.


Електроника

Најголемиот број регулатори на моќност (dimmer circuits) се наменети за нереактивни (омски) товари, каде што мрежниот напон и струјата низ оптоварувањето се во фаза. Тоа значи дека импулсите за палење можат да бидат релативно кратки.


Електроника

Написот ќе биде интересен за сите оние кои имаат постари автомобили на кои индикацијата за количество на гориво во резервоарот не им е во исправна состојба. Основен предуслов за исправна работа на мерачот на количество на гориво е исправен т.н. пловак. Пред да се почне со изградбата на овој мерач, треба да се измери вредноста на отпорот на лизгачкиот реостат на пловакот: во минимално ниво, максимално ниво и неговата линеарност во меѓусостојбите на нивоата.


Информатика

Што е тоа скенер? Некому можеби во денешно време прашањево ќе му биде и малку несмасно. Повеќето од оние кои колку-толку се занимаваат со компјутери или нешто знаат за нив, при набројувањето на периферните единици ќе го спомнат и овој уред.


Уводник

За рубриката "Писма" и начинот на работа на Редакцијата сме пишувале во повеќе наврати, а најважните принципи за таа рубрика ги објавуваме во секој број, обично на стр. 4.


Електроника
Засилувачот изработен од Жарко Петковски

По различни списанија и книги често можат да се сретнат текстови со наслови "500W засилувач", "1000W гигант засилувач", "JUMBO засилувач" или текстови како: засилувач со FET или MOSFET или LDMOS, VDMOS, VMOS, а сигурно ќе се појави и некој текст со F$G%NMOS - ме разбирате што сакам да кажам. По објавувањето на таквите текстови обично се јавува голема заинтересираност од страна на читателите. Се јавуваат и првите "жртви" на таквите текстови.


Писма
Дополнителни упатства за ТВ UHF предзасилувачот
Засилувачи со електронски цевки 2
Засилувачи, звучници, стробоскоп...