Рубрика: Електроника
Интелигентен прекинувач
Автор: Влатко Костадиновски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дали е возможно поединечно да се вклучуваат две светилки кои се составен дел на едно струјно коло? Во овој проект ќе се сретнеме со начинот како е и тоа можно кога на располагање имаме само еден прекинувач.

Што може да се направи кога две светилки кои се составен дел на едно исто струјно коло треба поединечно да се вклучат, а постои само еден прекинувач? Едноставно: направете интелигентен прекинувач кој ќе биде сместен во лустерот или во неговата близина. Електричното коло е составено од дискретни и лесно достапни елементи и со помош на вашата досетливост може да најде и некоја друга практична примена.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК341
Транзистор BC517;
Тријак TIC 206D
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.