Рубрика: Електроника
Автоматски светлосен прекинувач за ноќно осветлување
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Склопот е наменет за автоматско вклучување и исклучување на надворешно ноќно осветлување, но може да се употреби и во секој дом или канцеларија. Тој содржи мал број компоненти, па ентузијастите електроничари можат многу лесно да го изградат.

Досега во ЕМИТЕР беа објавени за самоградба неколку склопови за автоматско вклучување и исклучување на ноќно светло, но склопот кој сега овде ви го предлагаме се разликува од досегашните по тоа што се напојува од дистрибуциската AC (наизменична) мрежа 230 V, но не бара употреба на мрежен трансформатор за редуцирање на напонот, туку наместо тоа тој го редуцира напонот со употреба на капацитет директно приклучен на мрежата.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1134
Кондензатор 470 nF/400V
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.