Рубрика: Електроника
Сензор за задно светло за магла
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Со цел да се подобри видливоста при магловито време, веќе неколку години наназад задното светло за магла е задолжително и за приколките. За да се избегне непријатната рефлексија кога светлото за магла на приколката е вклучено, на возилото што ја влече приколката светлото за магла треба да биде исклучено. За таа цел, 13-полните конектори за приколка се изработуваат со вграден прекинувач со кој се исклучува светлото за магла на возилото. Седумполните конектори немаат таков прекинувач, но тој може електронски да се имплементира со користење на колото прикажано во овој напис.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1119
ИК: SFH601
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.