Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Полуспроводнички релеј
Автор: Сашко Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Полуспровод-ничкиот релеј претставува компонента којашто има функција на електромеханичка склопка – релеј, но тој е целосно реализиран од електронски компоненти, без ниту еден подвижен механички дел. Во текстот што следува ќе биде разгледан принципот на работа, симболите и куќиштата, предностите и недостатоците, како и главните карактеристики на повеќе модели од овие компоненти.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Полуспроводнички релеј за големи моќности

Полуспроводнички релеј со опто-триак

Опто-MOS релеи од сериите AQV10 и AQV20

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.