Електроника

Сигурно честопати во вашето секојдневие ви дошла идеја, при влегување во вашата просторија, автоматски да се вклучи светилката, па да нема потреба да "трошите енергија" за да го вклучувате прекинувачот на ѕидот. Или уште подобро, во таа просторија да има и селективен пристап за влегување: ќе влезе само тој што ја знае шифрата! За таа цел, се потрудив да дизајнирам еден едноставен проект со микроконтролер и PIR-сензор, кој би ја вршел оваа функција.


Фототехника

Земете тело од DSLR, ставете е-лежиште за објективот, мени од Sony NEX, малку намалете ги димензиите, исфрлете неколу делови, и ќе го добиете A3000. И тоа, за конкурентна цена! Да не располагавме со одредени информации за Sony Alpha A3000, при првиот контакт со него ќе бевме уверени дека е во прашање само добро "набилдан" bridge модел. Највеќе поради компактните димензии и, да бидеме искрени – цената. А како функционира овој симпатичен микс, ќе дознаете од текстот што следи.


Електроника

Сте се запрашале ли во одредени ситуации, ако ве застане полиција и ве тера да "дувате", дали алкотестот ќе биде позитивен? Со изработка на предложениот едноставен алкотестер, на брз и ефикасен начин можете да добите точен одговор


Информатика

Црн екран, злокобна порака дека "виндоусот не може да се 'крене'"…и полна шака од вашата коса! А претстои куп работа, куп важни документи се на хард дискот … со еден збор – катастрофа! Но, дали е сепак сè така црно како екранот?


Енергетика

Во ова второ продолжение на темата енергетска ефикасност ќе стане збор за неколку конкретни системи, како и за некои практични совети и активности што можат да се преземат во насока за зголемување на енергетската ефикасност. Ќе биде разгледана ефикасноста на различни видови горива и согорувањето како процес, потоа ефикасноста на системи со котли, пумпи, вентилатори и компресори.


Електроника

Ви ја претставуваме третата, најсовршена варијанта на засилувачот во класа А, во single-ended конфигурација со електронска цевка PCL86. Разликата во однос на претходната, втора вартијанта е во малку поголемата осетливост, односно поголемото засилување на влезниот сигнал, но максималната излезна моќност останува иста: 1,2 W при 3% THD.


Аудио и видеотехника

Нова генерација камерни системи, роботизирани камери кои нудат нов и усовршен пристап во продукцијата на телевизиските содржини. Нивната примена во виртуелните 3Д-студија овозможува нивна трансформација во совршена продукциска машина.
Проследете ги сите продолженија и научете повеќе како роботиката навлезе во телевизиската продукција.


Астрономија и астронаутика

Според стандардниот модел на универзумот, таинствената темна материја партиципира со речиси 80% во вкупната материја во космосот. Веќе три децении истражувачите се обидуваат да детектираат честички од неа, за да откријат од што е составена таа, но, досега без успех. Дали потрагата влезе во ќор-сокак?!


Астрономија и астронаутика

Посериозни набљудувања на небеските објекти можат да се прават само со сериозен и квалитетен телескоп. Тоа подразбира доволно голем дијаметар на телескопскиот објектив и стабилна монтажа. Општо прифатено е дека границата за она што може да се нарече доволно голем дијаметар за рефлектирачки телескоп изнесува 10 cm. Астрономите-аматери со таков телескоп можат да уживаат во огромен дел од небески објекти во полната нивна убавина.


Информатика

Еволуцијата на мобилните телефони, Андроид оперативниот систем и андроид апликациите, доведе до тоа да бидеме потполно зависни од овие уреди. Некои наменски апликации се неопходни за непречено функционирање на телефоните, а има и такви кои стануваат дел од нашето секојдневие, потреби и навики!


Макетарство и моделарство

Согледувајки ја сè поголемата заинтересираност за радиоуправувани модели, индустријата направи еден огромен скок доближувајќи ги до сите возрасти. Се произведуваат како: РК комплет делови (RC kits) кои треба да се состават и да се изгради летачки модел, готови склопови кои треба само да се состават (ARF - Almost Ready to Fly), и комплет модели подготвени за летање, веднаш со вградени радиоуреди (Combo ARF).


Електроника

Во практиката многу често се среќаваме со електронски апарати на кои им е потребно одведување на топлината што тие ја емитуваат. Но, постојат и обратни случаи, на пример, кај склоповите со кварцен осцилатор, кај кои од аспект на стабилност на фреквенцијата, нужно е претходно загревање на склопот над температурата на амбиентот, и потоа нејзино одржување на константно ниво. Од таму, регулаторите на температура имаат две различни верзии.


Металство и машинство

Во машинските постројки редовно се користат тркалачки и лизгачки лежишта за намалување на отпорите на праволиниско движење или тркалање. Во овој текст ќе опишеме едно сосема ново поглавје во влежиштувањето на ротирачки елементи во машинските постројки. Тука ќе го објасниме принципот на работа на магнетните лежишта (лагери), главните составни делови, како и предностите кои се добиваат со примена на овој тип лежишта.


Автомобилска техника

Дали автомобилските мотори се енигма? Да, тие се голема енигма. И електромоторите и бензинските мотори, а особено дизелските мотори навистина се голема енигма. Исто така, автомобилот не може да се замисли без мотор – во спротивно би бил запрежна кочија. И уште повеќе, токму појавата на првите бензински мотори била причината Карл Бенц да го направи првиот автомобил во 1885. Се поставува клучното прашање: Како да се поими моторот, како е дојдено до него и кој сè е заслужен за неговата појава?


Електроника

Полуспровод-ничкиот релеј претставува компонента којашто има функција на електромеханичка склопка – релеј, но тој е целосно реализиран од електронски компоненти, без ниту еден подвижен механички дел. Во текстот што следува ќе биде разгледан принципот на работа, симболите и куќиштата, предностите и недостатоците, како и главните карактеристики на повеќе модели од овие компоненти.


Аудио и видеотехника

Имате намера да набавите нов камкордер? Купувањето е тешко бидејќи на пазарот има илјадници модели со широк дијапазон на карактеристики и цени. Сигурно се прашувате: ако некои од нив не се добри, како се пробиле на пазарот?! Уште повеќе ќе ве збуни фактот што постојат и камкордери со "исти" карактеристики и различни цени. Во овој напис идентификувани се пет прашања на кои треба да обрнете внимание пред конечно да одлучите кој камкордер ќе го купите.


Информатика

Како што Марфи одамна има кажано, сите електронски уреди откажуваат во најнезгодно време за нивниот корисник. Пишувачот на овој текст го искусил ова на свој грб (читај компјутер) и ако не сакате или не можете да си дозволите да поминете низ макотрпните часови/денови потребни за реставрирање на податоците кои ви требаат или коишто едноставно се незаменливи, потребно е да правите нивен секојдневен бекап. Но, за ова да го направите соодветно, потребно е време кое вие најчесто го немате.


Информатика

Сè има свој век на траење, на тоа не се имуни ни електронските компоненти. Чаре? Замена со друга, стара или нова, сеедно. Битно е да работи. Во случајот на звучните картички, кај компјутерите важат истите правила на игра. Ако "отиде" onboard аудиочипот кај матичните плочи за десктоп, спас се звучните картички PCI/PCI_E, кои од своја страна се менуваат со соодветни, доколку затреба. Но што да се прави кога лаптопот ќе занеми за век и веков?


Еурека

Целта на оваа иновација е да понуди начин и постапка со која ефикасно ќе се истретира суровата ПЕТ-амбалажа во предрециклажната обработка, во смисла на драстично намалување на нејзиниот волумен и отстранување на етикетите. При ова, вака компримираната ПЕТ-амбалажа станува многу атрактивна за понатамошна постапка.


Физика

Научниците работат на развивање нова класа "плазматски метаматеријали". Тие се надеваат дека еден ден овие материјали ќе го трасираат патот за развој на напредни оптички технологии за ултрајаки микроскопи, за изработка на оптички транзистори и процесори, за напредни соларни ќелии и друго. 


Медицина

Научниците создале нов вирус којшто би можел да им го врати видот на луѓето заболени од болести како што се retinitis pigmentosa или дегенерација на макулата. Вештачки создадениот вирус е адено асоциран вирус AAV (Adeno-associated virus)). Овој мал вирус кој не предизвикува болести, имуниот систем речиси не го забележува и му се прогнозира позитивна примена во лечењето на генетски болести, особено на очите. За што всушност станува збор? Прочитајте за да дознаете.


Медицина

Постојат многу видови зависност: од алкохол, дрога, интернет, цигари, слатки, од кафе... Некои од нив се општествено прифатливи, но некои не се. Во минатото зависноста се дефинирала како физичка и психолошка приврзаност кон психоактивни супстанции по чие консумирање привремено се менува хемиската состојба на мозокот. Денеска, психолозите и лекарите гледаат пошироко на оваа појава.


Аудио и видеотехника

Во сите студија во светот, над големата микс-конзола можете да забележите еден пар звучници кои служат за мониторирање на музичкиот сигнал. На професионалците кои работат на тие микс-конзоли неопходно потребен им е звучник со натпросечен квалитет на звук, за да бидат сигурни дека нивната замисла правилно е втисната во музичкиот запис кој потоа ќе се врти во домовите на аудиофилите.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Омнибус

Најновиот концепт на HYNDAI INTRADO;
Инсулински таблети;
GALAXY S5 на повидок!;
Камери за снимање при екстремно ниски температури;
Сондата "GAIA" стаса на својата дестинација;
Моќна и евтина миксета на Videonics;
Погон за е-велосипеди од Бош;
Нова подобрена командна рачка за возачи-инвалиди;
Втора студентска конференција "Енергетска ефикасност и одржлив развој";
Дисплејот MCA 232 на мотометер;
AMD Aopteron 1100;


Писма
Ефикасноста на TNT15 Hi-Fi
Кој е вистинскиот микроконтролер за генераторот на импулси?
Фокусирајте се повеќе на електрониката