Рубрика: Физика
Нови материјали најавуваат нова оптичка технологија
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Научниците работат на развивање нова класа "плазматски метаматеријали". Тие се надеваат дека еден ден овие материјали ќе го трасираат патот за развој на напредни оптички технологии за ултрајаки микроскопи, за изработка на оптички транзистори и процесори, за напредни соларни ќелии и друго. Се смета дека овие материјали би предизвикале драстични поместувања во компјутерската техника и, воопшто, во електрониката која користи електрични сигнали за обработка на информации.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.