Рубрика: Медицина
Создаден вирус што ќе лечи слепило
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Научниците создале нов вирус којшто би можел да им го врати видот на луѓето заболени од болести како што се retinitis pigmentosa или дегенерација на макулата. Вештачки создадениот вирус е адено асоциран вирус AAV (Adeno-associated virus)). Овој мал вирус кој не предизвикува болести, имуниот систем речиси не го забележува и му се прогнозира позитивна примена во лечењето на генетски болести, особено на очите. За што всушност станува збор? Прочитајте за да дознаете.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.