Рубрика: Астрономија и астронаутика
Телескоп Celestron Astromaster 130EQ
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Посериозни набљудувања на небеските објекти можат да се прават само со сериозен и квалитетен телескоп. Тоа подразбира доволно голем дијаметар на телескопскиот објектив и стабилна монтажа. Општо прифатено е дека границата за она што може да се нарече доволно голем дијаметар за рефлектирачки телескоп изнесува 10 cm. Астрономите-аматери со таков телескоп можат да уживаат во огромен дел од небески објекти во полната нивна убавина. Се разбира, со уште поголем објектив може да се добие уште повеќе светлина и да се проникне во деликатните нијанси на маглините, или може да се добие поголемо зголемување за набљудување на планетите. Објектив од 13 cm фаќа за 69% повеќе светлина и може да даде за исто толку поголемо засилување во однос на објектив од 10 cm. Овој добредојден напредок ќе го разгледаме на практичен пример со телескопот Celestron AstoMaster 130 EQ.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.