Рубрика: Астрономија и астронаутика
Почетен курс по астрономија (6): Телескопи
Автор: Владимир Филевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Телескопот можеби е најзначајниот пронајдок за човештвото, после огнот и тркалото. Луѓето отсекогаш мечтаеле да имаат некаков уред со кој ќе можат да ги гледаат далечните објекти како да се блиску пред нив, но поминало долго време додека тој сон не се остварил – дури во 1608 година Холанѓанецот Ханс Липерхе го изработил првиот телескоп, со намера за набљудување на земските објекти. Галилео Галилеј во 1609 година го насочил телескопот кон вистинското место - високо горе кон небото, откривајќи еден цел универзум.

Исправки и дополнувања:
Замена на цртежите

Цртежите на сликите 7 и 8, на страница 13, треба да си ги заменат местата.


Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.