Астрономија и астронаутика

Започна да функционира опсерваторијата на ЕСА, комплекс телескопи спрегнати во еден гигантскиот виртуелен "телескоп" наречен VLTI. Користејќи т.н. интерферометриска оптичка метода, која обезбедува висока агловна резолуција, тој овозможи гледање вселенски објекти со досега невидени детали: на првите фотографии, кои тој ги испрати, прв пат астрономите имале можност да ја видат површината на некоја далечна ѕвезда.


Енергетика

За технички неписмените лица, за сеирџиите и манипулантите со луѓето и нивните пари, како и за сите оние кои живеат со мотото да создадат што е можно повеќе хипотеки кај наивните и лековерните со кој подоцна би манипулирале со нив за свои потреби, перпетуум-мобиле е вечна инспирација.


На граница на науката

Некои, додека ставаат вода во саксиите, со убави зборови нежно се обраќаат кон цвеќињата. Тоа повеќето луѓе го прифаќаат како сосема нормално однесување. Дури, некои тврдат дека убавите зборови упатени кон растенијата имаат благопријатно дејство врз интензитетот на расцветувањето и директно го поттикнуваат растот на билките. Од друга страна, лошите зборови, па дури и мисли, наводно имаат неповолно дејство врз билките. Дали билките навистина можат да ни ги читаат мислите?


Автомобилска техника

Тука сме со единаесеттата тема која ја посветуваме на системот за потпирање (или долен построј). Иако неправедно е запоставен во целокупниот систем на одржување, заедно со системот зауправување и сопирање претставува основен чинител за техничката исправност, а со тоа и активната безбедност на возилото во сообраќајот.


Астрономија и астронаутика

Телескопот можеби е најзначајниот пронајдок за човештвото, после огнот и тркалото. Луѓето отсекогаш мечтаеле да имаат некаков уред со кој ќе можат да ги гледаат далечните објекти како да се блиску пред нив, но поминало долго време додека тој сон не се остварил – дури во 1608 година Холанѓанецот Ханс Липерхе го изработил првиот телескоп, со намера за набљудување на земските објекти.


Аудио и видеотехника

Денес, телевизиската слика е со зачудувачки квалитет на најситните делчиња, со квалитетен опкружувачки звук и мноштво корисни дополнителни информации со помош на кои се креираат содржини со сопствен тајминг, по сопствена потреба и желба. Но, не било од секогаш така. Овој мини серијал има за цел да го покаже развојот на телевизијата низ годините.


Електроника

Лемилото е една од основните алатки на еден електроничар. Секој почеток е тежок, па така е и со лемењето. Со време стануваме сè повешти и учиме мали трикови кои придонесуваат нашите залемени споеви да изгледаат се подобро. Бидејќи најтешко се учи од искуство а најлесно од книга, а меѓу нас има и такви кои сега почнуваат, еве уште една прилика и овие читатели да се запознаат со основните работи за лемењето.


Информатика

Сите оние за кои не важи приказната дека прва и главна задача на едно PC е играње игри, во суштина немаат потреба да купуваат графички картички. Чипсетовите со интегрирана графика денес стануваат сè помоќни па дури и овозможуваат и декодирање на high-definition видео. Но, тоа не е сè, тие овозможуваат и поставување на повеќе од еден дигитален видеоизлез, што значи истовремено користење на повеќе од еден монитор.


Телекомуникации

Во овој дел е разгледана архитектурата на интелигентните антенски системи, начинот на процесирање на сигналите, како и пропагационите стратегии. Изнесени се и релативните предности на смарт антените во однос на нивната интеграција во постојните целуларни системи, дострелот односно покриеноста, намалувањето на интерференцијата, како и новината што ја внесуваат преку просторното процесирање на сигналите.


Фототехника

Големата понуда на разновидна фотографска опрема на пазарот изборот на она што навистина ни е потребно го прави тежок. За да ви ги олеснам маките, во неколку продолженија на оваа "мини – серија" во рамките на школата за фотографија, ќе се обидам да ви дадам основни насоки на кои работи треба да се обрне внимание при изборот на фотографската опрема, со цел да извршиме набавка базирана на нашите вистински потреби.


Архитектура и градежништво

Сите градежни конструкции во некој објект кои претставуваат граница помеѓу греан и негреан простор треба топлински да се изолираат. Притоа, единствено правилно место на топлинската изолација е од надворешната страна на градежната конструкција. Повлекувањето на изолацискиот слој кон внатрешноста на конструкцијата носи низа негативни последици: зголемени топлински загуби, генерирање на топлински мостови, големи температурни разлики во конструкцијата и можни градежни штети.


Омнибус

Предметите од нашето секојдневие ги имаме прифатено онакви какви што се и стриктно ги употребуваме за нивната вообичаена намена. Но, многу од нив можат да се употребат и за други намени, да ни бидат од голема полза, а понекогаш да ни заштедат време и пари. Целта на оваа рубрика ќе биде нашите искуства и "мали тајни" несебично да ги поделиме со читателите, но рубриката е отворена и доколку ни испратите некој ваш интересен и полезен предлог со задоволство ќе го објавиме.


Аеронаутика

На спортскиот аеродром крај селото Логоварди на 19 и 20 септември се одржа вториот по ред аеромитинг во организација на Аероклубот "Мирко Тодоровски" од Битола, со сесрдна помош од Министерството за одбрана, Министерството за внатрешни работи, локалната самоуправа на градот Битола, како и поголем број спонзори.


Електроника

Во ова продолжение се разгледани основните типови на контролери и нивните карактеристики. Сето ова би требало да претставува еден основен пристап кон проблематиката за соодветен избор на контролер. Од друга страна, пак, изборот на вистинскиот контролер за даден процес е, всушност, и половина завршена работа при контролата на процесот, бидејќи ако не сме одбрале соодветен контролер, во тој случај и најбеспрекорниот систем за контрола ќе потфрли при функционирањето.


Информатика

Агресивниот настап на АМД на полето за процесорите оваа есен не можеше да мине без реакција од Интел, и покрај тоа што немаше помпезни најави за такво нешто. Освен полусрамежливото најавување на Core i5 и Core i7 процесорите за LGA 1156 лежиштето, изостанаа најави за нови модели во маинстреам и буџет сегментот. Но, Интел не би бил Интел ако пријатно не нè изненади!


Информатика

Во последните неколку месеци АМД диктира исклучително жестоко темпо на полето на процесорите, особено во mainstream и буџет сегментот. Со најновиот и по број најголем Phenom II е направен обид да се биде присутен и во повисоката категорија, каде што засега Интел е неприкосновен. Целта е сосема постигната, но дали е тука и горната граница?


Информатика

Пред четириесетина години за првпат преку телефонска линија комуницираа луѓе од два различни компјутери. Се разбира "комуникацијата" беше далеку од совршена, но, сепак, од моментот кога информациите проструеја низ тие телефонски кабли начинот на којшто денес комуницираме беше роден.


Информатика

Променливите се неизоставен дел од една апликација, а изборот кој вид и каде ќе се дефинираат ја прави апликацијата постабилна и поекономична. Посебно место во креирањето на апликациите наоѓаат наредбите за циклусите и условните наредби. Која и како се употребува низ синтаксите и примерите…


Информатика

Верувам дека честопати сте биле во ситуација кога некоја ваша фотографија едноставно не ви се допаѓа. Во времето кога дигиталните апарати не постоеја, не можеше ништо да се стори во врска со ова, но денес веќе не е така. Дигиталните апарати ви даваат можност вашите фотографии да ги префрлите на PC и понатаму дополнително да ги "средите" по ваш вкус. За оваа намена постојат низа различни софтверски решенија кои повеќе или помалку успешно ќе ја завршат работата.


Хемија

Изработката на помали и побрзи компјутерски микрочипови во голема мера е ограничена со способноста на ладење на микропроцесорите. Нов поефикасен метод за ладење кој сè уште се испитува е ладењето со помош на полимери во електрично поле.


Омнибус

Windows mobile 6.5;
Уште новости од MAXTV;
Бактерија кандидат за астронаут;
Бомби кои пошумуваат;
ДТВ транзиција во САД;
Со самоградба до ѕвездите;
Радиоаматерска активност од Голем Кораб;
Прва радиоаматерска врска преку месечината на 6м опсег;
Нов тип на ладење на електронските уреди;
Вода и на Месечината?;
Има ли нашиот мозок "Recycle bin";
Грамофон со вграден MP3 енкодер;


Електроника

Секој посериозен електроничар во својата работилница покрај уредот за напојување со стабилизиран напон, пожелно е да поседува и испитувач на интегрирани кола. Во проектов што ќе го проследите ви нудиме еден таков електронски склоп, со чија помош, ако го изработите, на едноставен начин ќе можете да ја испитувате исправноста на голем број интегрирани кола и ЛЕД-дисплеи.


Телекомуникации
Главната станица за DVB-T во Он.нет

Почитувани читатели, вашето омилено списание ЕМИТЕР, како единствено домашно списание од областа на техниката и науката, повторно ја има честа прво во Македонија подетално да ве запознае со дигиталната терестријална телевизија, која за неполн месец ќе треба да започне со официјално емитување во нашата држава.


Електроника

Не фрлајте ги повеќе користените алкални батерии за една употреба. Изградете уред за нивно надополнување. Регенераторот е наменет за полнење на алкални батерии. Успешно регенерира и надополнува две батерии од 1,5V и една од 9V. Иако е крајно едноставен, во поглед на функционалноста ни малку не заостанува зад посложените електронски полначи од ваков вид. Има светлосна ЛЕД индикација, која ги индицира подделните фази на полнењето и заштита од преполнување.


Писма
ИЦ-приемник TSOP1736 наместо TSOP1836
Tрансформатор за CO2 апарат за заварување
Лаптоп на стар телевизор
Како до правилна монтажа на клима-уред?
МОСФЕТ засилувачот на помал напон
ДВД-плеер на компјутерски монитор