Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (14): Одржување на системот за потпирање
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Тука сме со единаесеттата тема која ја посветуваме на системот за потпирање (или долен построј). Иако неправедно е запоставен во целокупниот систем на одржување, заедно со системот зауправување и сопирање претставува основен чинител за техничката исправност, а со тоа и активната безбедност на возилото во сообраќајот. Во текстот што следува ќе ги разгледаме основните компоненти на овој систем од аспект на одржување и нивна поправка и сето тоа ќе биде проткаено со корисни напомени, совети и поуки.

Никогаш елементите од системот за потпирање не бодат очи. Тој никогаш не е во преден план. Ако за некој систем од автомобилите е најмалку разговарано, или е најзапоставен во разговорите кај лаичката публика, тоа е, без сомнение, системот за потпирање. Во секој случај: неправедно. На него единствено нè потсетуваат на техничкиот преглед на возилото и тоа единствено во случај кога нешто не е исправно.
Во продолжение ќе се осврнам со совети и напомени на одделните, најчесто сервисирани делови од системот за потпирање на автомобилот.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.