Рубрика: Автомобилска техника
Збор-два за суспензијата
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Што е потребно, во секое време, да знаеме за основните нешта од системот за потпирање кај автомобилите, ќе можете да прочитате во текстот што следува. Со збор-два допрени се најважните, т.е. суштествените нешта кои се карактеристични за овој, исклучително важен и сложен систем од секој автомобил.

Суспензија, амортизација, долен построј, систем за потпирање, подвозје се само некои од изразите со кои се означува системот за еластично потпирање на каросеријата врз тркалата на автомобилот. Во почетокот бил сосема запоставен за потоа, со развојот на теоријата за движење на моторните возила (евидентен пробив на инженерските науки воопшто во тоа време, особено од 70-тите години па сè до денес) и наголемувањето на брзините на движење на превозните средства, да добие на зна-чење кое денес е на ниво на врвна наука и теорија, како и врвна инженерска вештина за нејзина реализација.

Клучни зборови:

Предно потпирање на автомобилот Ford T.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.