Рубрика: Телекомуникации
Дигитална терестријална телевизија во Македонија
Автор: Дарко Мајстороски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Главната станица за DVB-T во Он.нет

Почитувани читатели, вашето омилено списание ЕМИТЕР, како единствено домашно списание од областа на техниката и науката, повторно ја има честа прво во Македонија подетално да ве запознае со дигиталната терестријална телевизија, која за неполн месец ќе треба да започне со официјално емитување во нашата држава. Конечно после почетните дигитални понуди на кабелските телевизии, како и АДСЛ ТВ, на ред дојде и дигитализацијата на најважната и најпроблематичната за дигитализација платформа, а тоа е терестријалната (кај нас позната и како земска ТВ или ТВ преку етер). Привилегијата, но и обврската да го започне тој процес во Македонија на јавен тендер ја доби Телеком Словенија, т.е. неговите фирми-ќерки во Македонија - Он.Нет и Космофон.

Главната станица за DVB-T во Он.нет
Сет-топ бокс поглед однапред
Сет-топ бокс поглед одзади
Радио-фреквенции на DVB-T мултиплексите на Он.нет во транзицискиот период

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.