Рубрика: Аеронаутика
Аеромитинг 2 во Битола
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На спортскиот аеродром крај селото Логоварди на 19 и 20 септември се одржа вториот по ред аеромитинг во организација на Аероклубот "Мирко Тодоровски" од Битола, со сесрдна помош од Министерството за одбрана, Министерството за внатрешни работи, локалната самоуправа на градот Битола, како и поголем број спонзори. Припадниците на военото воздухопловство учествуваа со 4 летала: хеликоптерите Ми8 (борбена верзија), Ми-17 (наменет за транспорт и врски) и Ми-24 (наменет за борбени дејствија) и авион од типот Злин (наменет за основна обука и акробации). Министерството за внатрешни работи зеде учество со 2 хеликоптера од типот Бел 206 и 406. Учество зедоа и аероклубовите од градот-домаќин Битола, од Прилеп, Штип, Куманово, а самоиницијативно и претставници на АК Скопје.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.