Електроника

Мал, едноставен и евтин, но сепак доверлив USB програматор за PIC микроконтролери – тоа е она што го бараме цело време, нели? Доколку се согласувате со мене, посветете внимание на написов за да видите колку лесно можете и вие самите да изработите ваков програматор. Одличниот бесплатен софтвер и можноста да работи на кој било PC ќе направат овој програматор да го засакате толку многу што ќе си го носите секаде со вас :-).


Физика

Дали Ајнштајновата теорија на релативност е неточна? На прес-конференцијата во ЦЕРН одржана на 23 септември е објавено можното постоење на субатомски честички – неутрина побрзи од светлината! Веста е дочекана со неверба и со скепса, како во научните кругови така и во пошироката јавност.


Архитектура и градежништво

Активностите за ублажување на енергетските проблеми во градежниот сектор се насочени кон оптимална замена на необновливите извори на енергија со обновливи и кон намалување на енергетските загуби во зградите со зголемување на топлинско-изолациските карактеристики на градежните конструкции. Како резултат на оваа стратегија зградите се категоризираат според нивните енергетски својства: нискоенергетски, пасивни, нула енергетски. Во овој и во нареднте неколку броја на ЕМИТЕР подетално ќе ги опишеме основните карактеристики на овие категории згради.


Автомобилска техника

Механичарскиот стетоскоп е многу корисен инструмент во автомеханичарската пракса. Може да се купи од продавниците за специјален механичарски алат. Но, за малку пари и со малку труд може и да се направи во домашната работилница. Како да направите едноставен механичарски стетоскоп ќе ви покажеме во овој напис. Сигурен сум дека ќе успеете во изработката и сигурен сум дека често ќе го користите во праксата кога ќе има потреба за тоа. Исто така, со самото негово користење сигурен сум дека ќе отворите ново поглавје во вашата механичарска дејност како прилог во детекцијата и толкувањето на симптомите на дефектен мотор и воопшто на некој машински склоп.


Автомобилска техника

Ќе се запознаеме со групните навојни врски од аспект на нивно притегнување во одговорните и помалку одговорните споеви. Од круцијално значење е правилно да ги третираме затоа што, во спротивно, незнаењето сигурно ќе се одрази на квалитетот на поправката со можни тешки последици по безбедноста на автомобилот (навојни врски на системот за потпирање) или многу скапи дефекти во погонската група кој никако не смеат да се дозволат.


Информатика

По запознавањето со основните функции и облици и совладувањето на едноставните начини на работа со нив преку лесни трансформации и подредувања, ред е да поминеме на покомплицирани работи. Во ова продолжение од серијалот ќе научиме како два објекти да ги споиме во еден, како на објектот со остри рабови да му дадеме поделикатен кружен изглед, како да внесеме текст во нашиот цртеж и даваме преглед на неколку стандардни можности кои CorelDraw ги нуди при работата со текст.


Астрономија и астронаутика

Акцелерациската експанзија на универзумот им задава главоболки на теоретичарите, па "темната енергија" како причина за тоа имаше алтернатива во т.н. "хипотеза за космички меур". Но, со најнови мерења, извршени со орбиталниот телескоп Хабл, една екипа истражувачи под водство на Адам Риес ја пресметала прецизно стапката на акцелерациската експанзија на универзумот и со тоа ја исклучила наведената алтернативна хипотеза.


Аудио и видеотехника

Скоро сите сопственици на ТВ-приемници или видеорикордери знаат за постоењето на конекторот со необичен изглед, наречен SCART, што се приклучува одзади. Тој може да се користи кај стандардниот ТВ-приемник и кај дигиталното видео. Меѓутоа, на малкумина им се познати деталите за неговото настанување и функција.


Електроника

Ако имате намера да изградите наједноставен и најекономичен транзисторски радиоприемник за среднобраново подрачје, тоа можете да го сторите според овој напис. Радиоприемникот за среднобраново (СБ) радиоподрачје, којшто ние ви го предлагаме за самоградба е од тип т.н. директен радиоприемник, во смисла дека сите приемни радиофреквенции тој ги демодулира директно без да ги префрлува на една единствена фреквенција (меѓуфреквенција).


Електроника

Сведоци сме на неверојатен подем на апликативен софтвер за персоналните сметачи. Така, реализацијата на електронски уреди само со помош на софтвер стана рутинска работа како на пример "софтверското радио", кои до пред некоја година беа незамисливи без хадверски компоненти. Тука ќе разгледаме еден многу прост пример на мерење електричен отпор или температура со "хардверска" помош само од мерениот отпорник или температурниот сензор.


Аудио и видеотехника

На IFA 2011 беа прикажани многу интересни корисни уреди и апликации со дигитална содржина какви досега не се видени. Клучните карактеристики на изложбата и на изложените производи беа: поврзаност меѓу производот и корисникот, мобилност на уредите, забава, и насоките во кои ќе оди 3Д во наредните фази. Колку е важен овој саем, кој е еден од најголемите светски саеми наменети за електроника за широка потрошувачка, покажуваат и бројките.


Информатика

AMD некако по обичај малку доцни во понудата на процесори во однос на својот конкурент Intel, но тоа не значи дека на пазарот не нуди производи кои имаат одлични перформанси и кои лесно го наоѓаат патот до целната група на купувачи. Така технологијата на AMD наречена Fusion која го поставува тежиштето на мала потрошувачка на енергија и интегрирана графика е достоен противник на Sandy Bridge на Intel. Логично нема веќе посебна CPU и GPU единица, кои сега се интегрирани во едно – APU.


Информатика

Стив Џобс бездруго ќе остане запаметен како човек кој ја измени компјутерската, музичката и телефонската индустрија во минатите 35 години. Пасионираноста и енергијата, како и талентот да ги воочи технологиите и трендовите кои ветуваат пред другите и да помислат на тоа го направи легенда на денешницата, а Apple една од најголемите и најуспешни компании во САД и светот воопшто.


Информатика

Предностите на оригиналните производи, зголемениот број фалсификати и нивното препознавање, правилниот избор на печатач и централизираното менаџирање со печатарската мрежа се три есенцијални фактори како кај деловните, така и кај домашните корисници. Тоа беа главните теми на овогодинешната технолошка конференција која ја организираше реномираниот производител HP, "зачинети" со ePrint технологијата.


Астрономија и астронаутика

Dawn (Зора) е сонда испратена од НАСА со меѓународна соработка да ги испита двете најголеми тела на астероидниот појас Веста и џуџестата планета Церес. Мотивот за испитување на овие две небески тела е тоа што се смета дека тие се две најстари протопланети чиј состав не е променет од нивниот настанок.


Медицина

Денес речиси и да нема работно место на кое не е потребна работа со персонален компјутер. Според истражување на Светската здравствена организација, бројот на таквите работни места расте од ден на ден. Ако бројот на ваквите работни места бил 10 до 20 проценти во 1950 година, денес тој надминува 50 %, а во некои области на професии е дури 100%.


Електроника

За собирање бинарни броеви со поголем број битови е потребен поголем број собирачки кола, што го прави целиот собирач да биде комплексен. Во него собирачките кола се поврзани во серија во однос на битовите на преносот. Основен проблем на овие собирачи е големото доцнење на резултатот на собирањето. За намалување на доцнењето се преземаат мерки кои водат кон нови решенија за комплексните собирачи.


Аудио и видеотехника

Написите кои ги објавувам во Емитер најчесто се за квалитетни аудио или видеоуреди. Но, едно се желбите, а друго можностите. Од друга страна постојат аматери, ученици и студенти кои сакаат да создаваат во овој домен, но не можат да набават скапа професионална опрема. Овој компактен аудиомиксер мислам дека можат да го набават, па затоа и написот е за него.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Информатика

Ако насловот ве наведе да помислите дека можеби некој од репликантите од Блејд Ранер побегнал, или пак можеби Робокап дошол да и помага на нашата полиција, или пак, не дај боже, некаде низ времето допатувал Терминатор во нашиот град, ќе мора да ве разочарам. Вистината, за среќа е далеку попрозаична, но сепак поинтересна.


Информатика

Компанијата Seagate го проби “плафонот” за надворешни тврди дискови со нивниот нов модел GoFlex External, кој има респектибилен капацитет од дури 4TB простор за складирање на податоци. Како што стојат работите, Seagate секоја година го зголемува капацитетот на своите тврди дискови за 1 TB имајќи предвид дека минатата година беше претставен нивниот модел со капацитет од 3 TB. Зголемувањето на капацитетот изнесува околу 30 %, што ќе признаете е сосема солидна бројка.


Астрономија и астронаутика

Откритието на една џуџеста галаксија, која во себе "крие" супермасивна црна дупка, е всушност потврда на најновото сценарио според кое сите црни дупки не се исклучиво "разурнувачи", туку тие се способни и да продуцираат ѕвезди и галаксии!
Наслов: Мисијата Dawn: истражување на "зората" на Сончевиот систем


Макетарство и моделарство

Првиот викенд во месец октомври се одржа Светскиот куп Прилеп 2011 за слободно летечки модели во категориите Ф-1-А, Ф-1-Б и Ф-1-Ц. Резултатите од овој куп се бодуваат за генералниот пласман во светскиот куп на Меѓународната Воздухопловна Федерација.


Аеронаутика

Воздухоплови од разни типови летаа на небото над спортскиот аеродром во с. Логоварди, Битола во склоп на четвртиот Меѓународен аеромитинг, кој се одржуваше во период од 3 дена (петок, сабота, недела), односно 9,10,11.9.2011 година. Инаку оваа манистација беше во склоп на прославувањето 20 години од независноста на Република Македонија.


Електроника

Склопот е наменет за автоматско вклучување и исклучување на надворешно ноќно осветлување, но може да се употреби и во секој дом или канцеларија. Тој содржи мал број компоненти, па ентузијастите електроничари можат многу лесно да го изградат.


Електроника

Константен извор на струја претставува струен извор чија излезна струја не се менува и покрај тоа што на излезните приклучоци се поврзуваат потрошувачи со различна отпорност. Висината на константната струја може по желба да се менува на која било вредност во дијапазонот од нула до максимум, што е ретка и невообичаена можност за класичните извори на струја.


Омнибус

На 23 септември 2011 година, плоштадот Магнолија во Битола беше осветлен во поинакво светло, светло со бои на истражувачкиот дух. Долгоочекуваниот настан "Отворени за наука" или Visible science, во рамките на проектот Видливост на истражувачи 2011, кој што е дел од Седмата рамкова програма (ФП-7), Марија Склодовска Кири активности, манифестацијата Ноќ на истражувачите започна со громогласна музика и масовна посетеност.


Омнибус

Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во овој серијал ви претставуваме поголем број такви "неверојатни" научни вистини.


Омнибус

За 10 до 15 години суперкомпјутери од ИБМ колку коцка шеќер;
АТЛАС – систем за поддршка и стабилизација на камкордер;
Електричен авион победник во CAFE предизвикот за еколошки авион;
Дали некој сателит може да има свој сопствен сателит?;
Лек за подобрување на меморијата;
Сивус стана сертифициран партнер на Cisco;
NIKON ME-1 стереомикрофон за на камера;
IDF 2011 – поглед кон иднината;


Писма
Авторски права за електронска конструкција
Промени во Теслиниот трансформатор
Соларни ќелии од стари транзистори