Рубрика: Информатика
Цртање во CorelDraw (3): Едноставни интеракции на објектите и основна работа со криви и текст
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


По запознавањето со основните функции и облици и совладувањето на едноставните начини на работа со нив преку лесни трансформации и подредувања, ред е да поминеме на покомплицирани работи. Во ова продолжение од серијалот ќе научиме како два објекти да ги споиме во еден, како на објектот со остри рабови да му дадеме поделикатен кружен изглед, како да внесеме текст во нашиот цртеж и даваме преглед на неколку стандардни можности кои CorelDraw ги нуди при работата со текст.

Како дејствуваат разните опции во Shaping: а) почетна состојба б) Weld в) Trim г) Intersect д) Simplify ѓ) разликата помеѓу Trim и Simplify е) Front Minus Back ж) Back Minus Front

Поедноставен приказ на можностите на сите три нагодувања при работа со јазлите.

Двата вида на текст - во горниот дел е даден пример на уметнички текст, додека веднаш под него е даден пример за параграф текст.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.