Рубрика: Информатика
Цртање во CorelDraw (2): Едноставни трансформации и прецизно работење
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број на ЕМИТЕР се запознавме со опкружувањето и употребата на основните алатки за цртање во оваа програма. Ги направивме и првите наједноставни цртежи, па ред е да дознаеме како да работиме со нив и како да ги видоизмениме според нашите потреби и желби. Во ова продолжение демонстрираме како се прават едноставни трансформации на објектите, како трансформациите да добијат на прецизност, како се нагодува редоследот на објектите, како се прави нивно групирање и разгрупирање, како тие се заклучуваат, како се копираат и дуплираат и, конечно, како се врши нивно порамнување и дистрибуција.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.