Електроника

Постојат многумина самоградители кои направиле извонредни дела, уреди кои честопати се иновативни или имаат подобар квалитет од фабрички изработените, уреди во кои секогаш е вграден духот на самоградителот, тоа се уникатни творби, вистински бесценети бисери. За многумина можеби е зачудувачки, но еден таков пасиониран електроничар и аудиофил е токму првиот човек на Република Македонија, претседателот Ѓорге Иванов. ЕМИТЕР ја имаше таа чест од прва рака да се запознае со неговите врвни самоградителски дострели од областа на електрониката и аудиотехниката, како и со неговиот пат од љубопитно дете до врвен хоби-електроничар. Проследете ја и вие оваа исклучително интересна сторија.


Електроника

Со додавање на сабвуфер (subwoofer) на вашиот систем за домашното кино или на вашиот стерео систем, гледањето на филмови или слушањето и уживањето во музиката сигурно ќе го направите многу повозбудливо! Во минатиот број беше презентиран првиот дел од овој проект – активниот филтер со регулација на засилувањето и граничната фреквенција. Во овој втор и завршен дел на ред е излезниот засилувач со голема моќност специјално дизајниран за употреба со сабвуфери. Дизајнот е флексибилен и овозможува реализација на засилувачи со моќност од 50 до 500W во зависност од напонот за напојување, како и од типот и бројот на излезните транзистори.


Електроника

Осцилоскопот е корисен инструмент, но заради високата цена е недостапен за повеќето електроничари. Токму затоа го подготвивме овој проект за самоградба на едноставен и евтин осцилоскоп, кој испитуваниот сигнал го прикажува на матрица од 10x10 ЛЕД диоди. И покрај својата едноставност, тој сепак може да послужи за детектирање на присуство на сигнал и негово грубо мерење, што честопати е сосема доволно за електроничарите-аматери. Во првото продолжение ги разгледавме електричните шеми, принципот на работа, плочките со печатени кола и описот на нивната изработка. Во ова второ, завршно, продолжение на ред е монтажата во кутија, нагодувањето и советите за користење на овој мал осцилоскоп.


Информатика

Во минатиот број на ЕМИТЕР се запознавме со опкружувањето и употребата на основните алатки за цртање во оваа програма. Ги направивме и првите наједноставни цртежи, па ред е да дознаеме како да работиме со нив и како да ги видоизмениме според нашите потреби и желби. Во ова продолжение демонстрираме како се прават едноставни трансформации на објектите, како трансформациите да добијат на прецизност, како се нагодува редоследот на објектите, како се прави нивно групирање и разгрупирање, како тие се заклучуваат, како се копираат и дуплираат и, конечно, како се врши нивно порамнување и дистрибуција.


Металство и машинство

Завртките се стандардни, широко распространети и многу важни машински елементи. Најчесто тие се изработуваат и испорачуваат до крајниот корисник како готови производи со оптимални облици и од најсоодветни материјали. Конструкторот или корисникот обично не ги обликува завртките, туку ги избира од понудените каталози на специјализираните производители. Па сепак, наспроти ваквиот пристап при работа со завртките, особено со оние со помал пречник, може да се наиде на различни "стапици". Нив корисникот треба да ги познава, разбира и да ги почитува. Во овој напис ќе стане збор за три такви "стапици".


Електроника

Ако сакате динамиката на музичките сигнали да ја претставите визуелно на 20-сегментен барграф лед индикатор кој покрива динамички дијапазон од 60dB, вие сте на вистинското место. Дизајниран е како атрактивен десктоп VU метар за домашно аудио, има сопствено напојување, линеарен фреквентен дијапазон и возбуда директно од звучник. Едноставноста, малиот број на компоненти, малите димензии и прилагодливоста кон засилувачи со различна моќност и различната импеданса на звучниците го прават уредот да биде посакуван и атрактивен визуелен индикатор на секој еден Hi-Fi ентузијаст.


Астрономија и астронаутика

Новите податоци на мисијата WiggleZ потврдија дека универзумот се шири со униформно забрзување.


Астрономија и астронаутика
Првото воопшто пристигнување и докирање на спејс шатл со Меѓународната вселенска станица

Од првото лансирање до денес, 355 астронаути од 16 држави летале 852 пати со програмата на НАСА активна од 1981 година: спејс-шатлот. По 30 години активност, оваа програма дефинитивно заврши.


Медицина

Денес стана речиси мода, особено кај помладите, да се коригира диоптријата со цел да се добие добар вид со т.н. ласерска корекција. Посебно за овој метод се заинтересирани тинејџерите, а бидејќи се најголемиот број на читатели на ЕМИТЕР, мислам дека текстов ќе им помогне да добијат одредени сознанија пред да се одлучат на ваков зафат.


Метеорологија

Ерупцијата на вулканот Eyjafjallajökull на Исланд која се случи во април 2010 година, привлече огромно внимание на светската јавност, но најмногу поради огромното нарушување на нормалното одвивање на воздушниот сообраќај. Во исто време, се отворија бројни дискусии и се поставија нови прашања и дилеми. Ќе се обидеме барем делумно да ја расветлиме фактичката состојба и да одговориме на некои од прашањата.


Автомобилска техника

Кој било мајстор – автомеханичар мора да е оспособен да ги протолкува спецификите на буката кај моторот. Тоа е незаменлива и најевтина алатка која му стои на располагање. Сепак, за да се користи потребни се некои минимални теоретски и многу практични обуки и искуства. Погрешните преценки и превиди или замена на симптомите скапо се плаќаат и материјално и со изгубена доверба и престиж кај муштериите и конкуренцијата. Затоа во овај напис накратко ќе дадам одговор на неколку карактеристични прашања што ќе ви помогнат да бидете што е можно попрецизен во дијагнозата на моторот кога тој пројавува некој проблем.


Индустриски дизајн

Во конкурентна средина во која живееме, кога производите имаат слични перформанси, квалитет и функционалност, иновативните методи за нивното подобрување стануваат сè позначајни. Многу често се смета дека технолошкиот развој и скапите инвестиции се единствениот начин за да се дојде до иновативен производ кој ќе биде конкурентен на пазарот. Но, тоа не е секогаш така. Дизајнот исто така може да биде извор на иновација, без притоа да биде вклучена употреба на нова технологија.


Информатика

На 12 август 2011 година персоналниот компјутер наполни 30 години. Или, да бидеме попрецизни, тогаш се појави првиот персонален компјутер, кој означи пресвртница и почеток на една нова ера во која секојдневјето, и приватно и деловно, станува незамисливо без нив. Добар повод да направиме осврт на развојот на персоналниот компјутер и мала ретроспектива на најважните датуми од триесетгодишната историја, кои оставија свој печат на тој процес.


Информатика

Доколку имате познавање на HTML и веќе знаете да ги вметнувате различните формати на содржина на Вашата веб-страница, JavaScript е одличен избор на скриптен јазик со кој можете да ја унапредите комуникацијата со корисникот. Следете ги нашите написи и со секое продолжение откривајте понешто за JavaScript. Тука, освен теоретскиот дел, ќе најдете и готови, интересни и објаснети кодови со кои можете да ја започнете Вашата успешна кариера како дизајнер на веб-страници.


Астрономија и астронаутика

Околу нашата галаксија Млечен Пат орбитираат стотици сателитски мини-галаксии. Неодамна ним им се придружи уште една, новопромовирана мини галаксија, оддалечена само 17 илјади светлински год., т.е. речиси на дофат на Земјата. Благодет за астрономите, кои очекуваат таа да послужи како клуч за подобро разбирање на еволуцијата на галаксиите.


Астрономија и астронаутика

Ова е петти дел од серијата на текстови за ракетите-носачи кои се во употреба денеска. Во овој дел се опишани денешните индиски, јапонски, израелски и ирански ракети-носачи и нивниот развој, како и идните ракети-носачи кои се во развој.


Медицина

Најновото истражување спроведено од научниците на Универзитетот во Манчестер резултира со шокантни вести: ракот е болест создадена од човекот, предизвикана од еколошки фактори како што се загадувањето на почвата и воздухот, но и несоодветната исхрана или диета. Човекот го создал канцерот, но тој денес го бара решението на проблемот, го бара лекот.


Аудио и видеотехника

Ако ви е потребно не многу скапо решение со професионални резултати, одлучите се за AKG Perception 100 Podcast микрофонот кој е кондензаторски микрофон со широка мембрана и кој со своите карактеристики стои на исто рамниште со многу поскапите модели на микрофони.


Аудио и видеотехника

Sony Vegas Pro 10 е моќна програма за уредување и достоен кандидат за високо место во рангот на вакви програми. Нејзините карактеристики и контроли се одлични и можат да ги задоволат професионалците со искуство во оваа работа, но со неа лесно можат да се снајдат и аматерите-почетници.


Информатика

Ако сте во недоумица која и каква веб - камера да набавите, а при тоа не поседувате некое техничко ниво на знаење од оваа област, прочитајте го овој текст. Текстов нуди податоци кои ќе ви го олеснат изборот.


Електроника

Бинарната аритметика не се разликува од аритметиката во другите нумерички системи. Во бинараната аритметика се изведуваат операциите на собирање, одземање, множење и делење на бинарните броеви. Собирањето е наједноставна аритметичка операција којашто се применува во дигиталните сметачки уреди. Тоа се изведува со специјални логички кола наречени собирачи.


Електроника

Хистерезисот се појавува кај повеќе електронски кола или физички појави: Шмитови тригери, кај магнетните и феромагнетните материјали, термостати, електромагнетни релеи итн. Појавата на хистерезис некаде е пожелна, но некаде не. Името "хистерезис" е општо прифатено, така што се употребува и во други области освен електрониката, економијата, биологијата, со цел да претстави мемориски ефект на некоја состојба. Електронското коло кое е прикажано има за цел да го намали хистерезисот.


Аудио и видеотехника

Во претходните броеви веќе пишувавме дека 3Д снимање може да се врши со компактна 3Д камера или со две камери поврзани во систем кој на излез дава снимка во 3Д. Додатната опрема за поврзување на две камери во 3Д систем досега беше мошне скапа и најчесто се добиваше по нарачка за одредени типови на камера. Genus Hurricane 3D Camera Rig е токму таков систем кој заради одлично осмислениот дизајн, ниската цена и малата тежина ја доби престижната награда DV Black Diamond Award на NAB 2011.


Информатика

Компјутерот и интернет-конекцијата во денешно време се неопходни за учениците и студентите, но исто така корисно е да се има уште некој уред за складирање како на пример USB флеш меморија или надворешен хард диск. Преносните уреди за складирање на податоци се корисни за пренос на работата од училиште до дома, и обратно и, нормално, креирање на резервни копии со цел да се пресретне катастрофата наречена губиток на податоци.


Омнибус

Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во овој серијал ви претставуваме поголем број такви "неверојатни" научни вистини. На ред се нови три неверојатни научни вистини: црните дупки се објекти кои најмногу го осветлуваат универзумот, рибите не се неми и во математиката сите вистини не можат да бидат докажани.


Омнибус

Дали сме на прагот на ерата кадешто ќе може да имаме деца по нарачка независно од генетското наследство на родителите? Иако ова се чини како дел од некој научнофантастичен филм можеби наскори токму некој од вас ќе може да си нарача: "Дете со сини очи, црна коса..... и склоност кон музика, ве молам?" :-)


На граница на науката

Земјани, чувајте се! Кометата Еленин пристига и ќе предизвика земјотреси, поместување на магнетните полови, за потоа да удри во Земјата и, генерално, да предизвика крај на животот каков што го познаваме. Ова ќе се случи ако им верувате на различните апокалиптични сценарија кои се појавуваат на интернет. Во текстот се дадени лажните апокалиптични сценарија и вистинските факти за кометата Еленин.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Омнибус

Повторно застапник за Pioneer во Македонија;
Дигитален микроскоп Celestron;
Ѕвездите се "раѓаат" во групи;
Зошто телесната температура ни е 37°C?;
Суперкомпирот може да го спаси светот од глад;
Вест за една лажна вест;
Интел капитал создаде ултрабук фонд од 300 милиони американски долари;
Нова генерација на побезбедни нуклеарни реактори;
ХП ги претстави новите All-In-One компјутери за мали претпријатија;


Писма
Модификација на Marantz CD-46
Какви спроводници за сензорите во диференцијалниот термостат?
Како до максимални вртежи со колото за мек старт?
Прашања за 100W засилувач од Е7-8/08
Може ли засилувач од 16W да прегори на звучник од 60W ?