Рубрика: Аудио и видеотехника
Genus Hurricane 3D Camera Rig – опрема за 3D снимање
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во претходните броеви веќе пишувавме дека 3Д снимање може да се врши со компактна 3Д камера или со две камери поврзани во систем кој на излез дава снимка во 3Д. Додатната опрема за поврзување на две камери во 3Д систем досега беше мошне скапа и најчесто се добиваше по нарачка за одредени типови на камера. Genus Hurricane 3D Camera Rig е токму таков систем кој заради одлично осмислениот дизајн, ниската цена и малата тежина ја доби престижната награда DV Black Diamond Award на NAB 2011.

Оваа награда се доделува за извонреден успех во унапредување на уметноста и науката во видеотехнологијата. Наградениот систем или опрема за 3Д снимање е дизајнирана од Alister Chapman, а целта му била да создаде систем кој можат да го користат и професионалци и аматери користејќи ги камерите кои ги имаат, а при тоа системот од огледала и команди да не биде прескап.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.