Рубрика: Омнибус
Еволуција на интелигентниот дизајн
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дали сме на прагот на ерата кадешто ќе може да имаме деца по нарачка независно од генетското наследство на родителите? Иако ова се чини како дел од некој научнофантастичен филм можеби наскори токму некој од вас ќе може да си нарача: "Дете со сини очи, црна коса..... и склоност кон музика, ве молам?" :-)

Насловот би можело да гласи и "Биоинженерите ќе ја контролираат иднината на човековата врста". Како тргнала работата со раволуционерни откритија во биотехнологијата, вклучувајќи ја можноста за влијание и промена на гените, како и манипулацијата со матичните клетки, ќе дојде ден кога сè однапред ќе биде познато и за сè однапред ќе се одлучува. Според многумина, ова нешто ќе донесе промени во моралот и однесувањето на луѓето! Овој факт би можел да донесе ера на директно влијание на човекот врз репродукцијата и еволуцијата на човечката врста, бајпасирајќи одредени битни процеси на природната селекција, исклучувајќи го со голема брзина сопствениот генетски курс на нештата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.