Рубрика: Информатика
Среќен 30-ти роденден, PC!
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 12 август 2011 година персоналниот компјутер наполни 30 години. Или, да бидеме попрецизни, тогаш се појави првиот персонален компјутер, кој означи пресвртница и почеток на една нова ера во која секојдневјето, и приватно и деловно, станува незамисливо без нив. Добар повод да направиме осврт на развојот на персоналниот компјутер и мала ретроспектива на најважните датуми од триесетгодишната историја, кои оставија свој печат на тој процес.

Славеникот, првиот вистински персонален сметач за домашна употреба - IBM PC.

ENIAC - првиот електронски "мозок"

ABACUS, примитивен калкулатор - чукундедо на современиот PC ;-)

Десктоп компјутер од седумдесеттите години на 20. век

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина