Рубрика: Метеорологија
Влијанието на вулканската активност на воздушниот сообраќај
Автор: Љупчо Секуловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ерупцијата на вулканот Eyjafjallajökull на Исланд која се случи во април 2010 година, привлече огромно внимание на светската јавност, но најмногу поради огромното нарушување на нормалното одвивање на воздушниот сообраќај. Во исто време, се отворија бројни дискусии и се поставија нови прашања и дилеми. Ќе се обидеме барем делумно да ја расветлиме фактичката состојба и да одговориме на некои од прашањата.

Клучни зборови:

Сателитска снимка од ланската ерупција на вулканот Eyjafjallajökull

Карта со прогноза на простирање на облакот од вулканска пепел

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.