Рубрика: Астрономија и астронаутика
Ракети-носачи 5: Остаток од светот
Автор: Александар Тошоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ова е петти дел од серијата на текстови за ракетите-носачи кои се во употреба денеска. Во овој дел се опишани денешните индиски, јапонски, израелски и ирански ракети-носачи и нивниот развој, како и идните ракети-носачи кои се во развој.

Клучни зборови:

Јапонската ракета H II B на лансирна рампа.

Лансирање на израелската ракета Шавит.

Првата индиска ракета PSVL на лансирна рампа.

Иранската ракета-носач Сафир.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.