Рубрика: Информатика
Вовед во JavaScript (2)
Автор: Валентина Мичов Поточки
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Доколку имате познавање на HTML и веќе знаете да ги вметнувате различните формати на содржина на Вашата веб-страница, JavaScript е одличен избор на скриптен јазик со кој можете да ја унапредите комуникацијата со корисникот. Следете ги нашите написи и со секое продолжение откривајте понешто за JavaScript. Тука, освен теоретскиот дел, ќе најдете и готови, интересни и објаснети кодови со кои можете да ја започнете Вашата успешна кариера како дизајнер на веб-страници.

Во вториот дел на нашиот краток курс на JavaScript ќе спомнеме некои карактеристики на JavaScript, а потоа ќе напишеме и објасниме некои примери.

Клучни зборови:

JavaScript сместен во html документ.

Излезот кој се добива при стартување на кодот од претходната слика

Код со кој можеме да испишеме текст во прозорец.

Изглед на прозорецот со нашиот текст.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.