Рубрика: Електроника
Извор на константна струја со континуирана промена на вредноста
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Константен извор на струја претставува струен извор чија излезна струја не се менува и покрај тоа што на излезните приклучоци се поврзуваат потрошувачи со различна отпорност. Висината на константната струја може по желба да се менува на која било вредност во дијапазонот од нула до максимум, што е ретка и невообичаена можност за класичните извори на струја. Одличните перформанси и широкиот дијапазон на струјна регулација кој започнува од нула, го прават овој извор многу погоден за лабораториски извор на константна струја.

Променлив извор на константна струја може да се применува при испитување на непознати отпорници, испитување на лед диоди и нивно групирање при изградба на диодни матрици, тестирање на зенер диоди, при изградба на различни врамнотежени електрични мостови, каде било во мерната или апликативната електроника.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1135
ИК: CA3140
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.