Рубрика: Електроника
Полнач на батерии со струја на полнење до 2A
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Интегрираното коло LT1513 од Linear Technology е прекинувачки регулатор на напон наменет првенствено за градба на полначи за батерии со можност за полнење со константна струја или константен напон. Во текстот што следи е прикажан универзален полнач со ова ИК кој може да полни една или повеќе Li-Ion, NiMH или NiCd батерии.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1303
ИК: LT1513; шотки-диода PBYR745 или сл.
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.