Електроника

Големата популарност на ARM-архитектурите најмногу се должи на ефикасноста на јадрото (брзо изведување на инструкциите), малата потрошувачка на електрична енергија и одличната поддршка од софтверски развојни алатки за изработка на апликации за нив. Во овој прв дел од написот е даден општ вовед за јадрото и основните единици што се дел од него, како и претставување во кој дел од еден микроконтролер се наоѓа јадрото.


Аудио и видеотехника

Повторно ја активираме рубриката "Операциона сала", во која ќе мерам, сецирам, модифицирам и ќе подобрувам звучници. Тоа ќе бидат комерцијални – "фабрички" звучници од познати (и непознати) фирми и брендови, но тука ќе бидат добредојдени и звучниците од нашите читатели направени со самоградба. Ги повикуваме читателите да ни ги донесат своите ремек-дела на мерење, оценување и подобрување.


Астрономија и астронаутика

Трагајќи по доказ за евентуално постоење на мултиуниверзум, една група научници доказот го бараат во нашиот универзум, претпоставувајќи дека во далечното минато тој се судрил со некој соседен универзум, а последиците од тоа останале видливи!


Електроника

Улогата на RS232C-портата до пред повеќе од десетина години беше исто толку голема колку што е денес улогата на USB-интерфејсот и LAN (мрежниот интерфејс). Но денес ретко се наоѓа матична плоча со RS232C-конектор, а кај лаптоп сметачите сигурно нема да ја сретнете. Дали е сосема беспотребна портава или сепак не е така?


Историја и археологија

Постоечката колекција фосилни наоди од хоминидите, палеонтолозите ја збогатиле неодамна со уште еден интересен наод, Australopithecus sediba, стар нешто помалку од 2 милиона год. Со анализа на неговите остатоци, антрополозите утврдиле дека наодот е всушност хибрид од примитивни и напредни анатомски карактеристики измешани до таа мера, што можеби отвора простор за ревизија на класичната теорија за еволуцијата на човекот!


На граница на науката

Драги читатели, во текот на овој серијал можеби ве исплашивме со разни можни и неможни сценарија за несреќи, катастрофи и катаклизми, со цел да не испуштиме некоја реална можност за таква појава. Но, исто така се потрудивме да понудиме и контрааргументи за нивно непостоење, или пак мерки за минимизирање на штетите и преживување. Се надеваме дека на читателите им пруживме интересни информации и податоци за оваа тензична тема.


Информатика

Зад нас е година во која, иако не недостигаа новитети, сепак не донесе доволно производи, нови технологии или решенија кои би биле доволна причина 2012-та да ја почестиме со атрибутот – револуционерна. Но, и не можеме да кажеме дека не беше интересна…


Електроника

Имате гитара, а немате гитарски засилувач? Или имате гитарски влез на вашиот разглас ама не ви се допаѓа бојата?! Сеедно, еве едно решение кое ќе ги израдува сите! И најдобрите гитаристи меѓу електроничарите и најдобрите електроничари меѓу гитаристите.


Металство и машинство

Во центарот на нашиот главен град, Скопје, бевме сведоци на поставувањето на повеќе скулптури. Една од нив беше и скулптурата на Александар Македонски, изработена во бронза со вкупна тежина од 40 тони. Редовно за подигање вакви тешки товари се користат кранови од најразлични типови. Во овој текст ќе го опишеме принципот на работа на крановите и нивните главни составни делови, т.е како успеваат да кренат толку голема тежина со мотор со моќност како на југо.


Информатика

Зголемувањето на ефикасноста на компјутерот отсекогаш била една од главните грижи на PC-корисниците. Токму поради ова на повеќе места може да се најдат совети на оваа тема од типот "направи сам". Точно е дека навистина постојат начини за да го забрзате вашиот PC, но како и за сите работи, колку што ќе најдете точни податоци толку ќе се сретнете и со митови за постапки кои немаат никаков ефект по оваа точка.


Аеронаутика

Иркут МС 21 е најновиот руски патнички авион наменет за куси и средни патеки наменет пред сè за рускиот пазар, но производителите се надеваат дека авионот ќе се пробие и ќе биде конкурентен на еквивалентните модели на Боинг и Ербас.


Електроника

Серијата за A/D конвертори ја завршуваме со приказ на сигма-делта A/D конверторот, кој има концепција за примена на делта-модулацијата, позната како принцип применет во импулсно-кодната модулација (PCM).


Астрономија и астронаутика

Во потрага по егзопланета од типот на нашата Земја, астрономите континуирано откриваат наоди на сè помали егзопланети од типот "Суперземја", и на сè поголем број ѕвезди што имаат повеќе од една планета во својот планетарен систем.


Астрономија и астронаутика

Дали еден ден нашата галаксија Млечен Пат ќе се судри со својот поголем најблизок сосед, галаксијата Андромеда? На ова прашање научниците од НАСА одговараат со "ДА", врз основа на многу податоци добиени од орбиталниот телескоп Хабл и од компјутерски симулации.


Електроника

Интегрираното коло LT1513 од Linear Technology е прекинувачки регулатор на напон наменет првенствено за градба на полначи за батерии со можност за полнење со константна струја или константен напон. Во текстот што следи е прикажан универзален полнач со ова ИК кој може да полни една или повеќе Li-Ion, NiMH или NiCd батерии.


Медицина

Медицинските научници и истражувачи создале нова терапија за лечење леукемија со генетски модифицирани сопствени имунолошки клетки кои се однесуваат како убијци на малигните клетки. Оваа нова метода им дава надеж на милиони луѓе болни од леукемија, но таа може еден ден да помогне и во борбата против други видови рак.


Информатика

На овогодишниот CES 2013 во Лас Вегас, корпорацијата Интел го претстави својот план за подобрување на мобилните искуства во сегментот производи на компанијата наменети за паметни телефони, таблети и Ултрабоок-понуди. Притоа, Мајк Бел, потпретседател и менаџер на групацијата "Mobile and Communications" и Кирк Скауген, потпретседател и менаџер на групацијата "PC Client" ги објавија: новата платформа за смарт телефони, деталите за 22-нанометарски четиријадрен систем на чип за таблети, како и полични и поинтуитивни Ултрабук-уреди со иновативни конвертибилни дизајни.


Информатика

Системите за 3Д-моделирање, односно скенирање, забрзано стануваат сè подостапни за поголем број заинтересирани луѓе од разни сфери и области, од проста причина што персоналните компјутери кои се способни за приказ на 3Д-графика стануваат доволно евтини. 3Д скенирањето си нашло пат и во медицината, хемијата, електрониката и во многу други научни дисциплини. Сепак, филмовите и компјутерските игри се тие кои ја придвижуваат нанапред 3Д-индустријата во секој поглед.


Аудио и видеотехника

Трите нови миксери MVS-3000, MVS-6520 и MVS-6530, сметаат од SONY дека ќе се продават одлично бидејќи се релативно евтини и се помали по димензија. Нивната цена се движи од 40 до 110 илјади долари. Овие цени се најниски во однос на цените кои фирмата ги понудила кога и да било за ваков вид опрема. Овие три миксети се одлични за продукција на вести и спортски настани и спаѓаат во видеомиксери од среден ранг. Беа претставени на саемот IBC 2012.


Аудио и видеотехника

Atomos Ninja recorder е импресивен теренски снимач на дигитални сигнали. Тој е одличен придружник на која било камера и претставува релативно евтина опрема за ефективни медиумски снимања. Ако не заради друго, тогаш секој снимател треба да биде заинтересиран за овој уред од едноставна математика. Снимањето на Нинџа рикордерот е многу поевтино и подолго во споредба со тоа кога се снима на лента или картичка. Исто така, може да служи и како одличен LCD-монитор на допир.


Автомобилска техника

Испитувањето со баланс на снага е омилена брза трик метода на автомеханичарите кои ги поправаат бензинските мотори. Доколку моторот немирно работи, тешко се нагодуваат определените параметри, нема силина и слабо влече, а згора на тоа и тешко стартува – нема сомнение дека нешто не е во ред со него.


Автомобилска техника

Одамна напуштениот процес на ферментација, кој некогаш се користел за претворање на скроб во експлозив, може да се користи за производство на обновливи дизел горива, откриле американски научници од Калифорнискиот Универзитетот во Беркли.


Биологија

Земјата е полна со широк спектар суштества. Живите организми мораат да слушаат, да мислат, да гледаат и да се адаптираат со цел да опстанат. Луѓето со гордост сметаат дека се најпаметни и дека заради тоа доминираат, но многу животински популации исто така се успешни во борбата за преживување и во адаптацијата кон светот и кон климатските услови. Неверојатно е да се види дека некои животни навистина имаат извесно чувство за природните феномени, што е непознато за луѓето.


Биологија

До 2050 година на нашата планета ќе има уште 2,5 милијарди луѓе. Како ќе се нахранат и со што?! Одговорот што го даваат научните истражувања е: алги, инсекти и месо одгледувано во лабораторија. Алгите се храна на иднината, вели професор Марк Едвардс (Mark Edvards). Обединетите нации соопштија дека ќе имаме речиси двојно повеќе луѓе, и за тие да се нахранат ќе мора производството на храна да биде со нови технологии и да се избегне отпад при производството.


Електроника

Прикажаниот полнач за NiCd-батерии е направен со употреба на елементи кои секогаш ни се при рака во комбинација со познатиот напонски стабилизатор LM317. Благодарение на ограничувачот на струјата, направен со еден мал транзистор, овозможено е полнење на повеќе ќелии врзани во серија во исто време.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Во овој број ве информираме за: Нов џепен рентген апарат; Новата серија LED светилки на Cree со ненадминати перформанси досега; Со "магнетна" бактерија чекор поблиску до биокомпјутери; Отсега симулација на електронски кола на i-pad и i-phone со Spicy Schematics.


Омнибус

Суперлеќи од стакло; Лаптоп на соларна енергија; Автопатишта осветлени со ветар; Најголемиот кратер на марсовата месечина Фобос; Како мозокот ги обработува информациите; Countryman B6 Lavalier – "невидливо" микрофонче; Ултразвучна таблета; Речен тек на сатурновата месечина Титан; Компјутерите наскоро ќе имаат сетило за допир, вид, слух …!; Вакцина против тумор на мозок; Шкода Рапид пристигна во Македонија!; Тест за предвидување срцев удар; iPotty за најмалите; Наградени од конкурсот "Претстав


Писма
Предзасилувачи со ламби, звучници, пофалби и забелешки
Полнач за акумулатор од мотоцикл
Гитарски предзасилувач со ламби
Функциски генератор и засилувач за самоградба на систем за чистење со ултразвук