Рубрика: Електроника
Едноставен полнач за NiCd-батерии
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Прикажаниот полнач за NiCd-батерии е направен со употреба на елементи кои секогаш ни се при рака во комбинација со познатиот напонски стабилизатор LM317. Благодарение на ограничувачот на струјата, направен со еден мал транзистор, овозможено е полнење на повеќе ќелии врзани во серија во исто време.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1304

ИК: LM317

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.