Рубрика: Информатика
Факти и митови за перформансите на вашиот PC
Автори: Невенка Стојановска, Александар Бабаков
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Зголемувањето на ефикасноста на компјутерот отсекогаш била една од главните грижи на PC-корисниците. Токму поради ова на повеќе места може да се најдат совети на оваа тема од типот "направи сам". Точно е дека навистина постојат начини за да го забрзате вашиот PC, но како и за сите работи, колку што ќе најдете точни податоци толку ќе се сретнете и со митови за постапки кои немаат никаков ефект по оваа точка. Во овој напис ќе се обидеме да ги разбиеме најпопуларните митови за побрз PC и ќе дадеме неколку совети како ова навистина да го постигнете.

Во написов ве информираме за петте најчести митови и петте најиспробани начини за забрзување на работата на вашиот компјутер. Ќе стане збор за влијанието на поголемата RAM меморија за побрз компјутер, поседувањето на повеќе процесорски јадра за побрз компјутер, колку влијае исклучувањето на антивирусните и на анти-malware апликациите врз забрзувањето на PC-то, употребата на програми за оптимизација на регистрите, и дали со бришење на историјата и празнење на "кешот" се доаѓа до побрзо интернет-прелистување, Потоа ќе ги разгледаме употребата на Chdsk Disk Repairing Utility, чистењето на непотребните податоци, дефрагментирањето на тврдиот диск, инсталирањето најнови драјвери, и инсталирањето SSD. Ви обрнуваме внимание дека сите овие совети се однесуваат за Windows 7 и Windows 8.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.