Рубрика: Астрономија и астронаутика
До каде стаса потрагата по егзоаналогија на нашата Земја?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во потрага по егзопланета од типот на нашата Земја, астрономите континуирано откриваат наоди на сè помали егзопланети од типот "Суперземја", и на сè поголем број ѕвезди што имаат повеќе од една планета во својот планетарен систем.

Во изминатата декада откривањето на екстрасоларни планети речиси стана секојдневна појава, која повеќе никого не возбудува, имено, според последниот попис, досега се откриени 859 егзопланети, околу 676 ѕвезди, вклучувајќи и 128 мултипланетарни системи. Меѓутоа, главната преокупација на астрономите остана и натаму нереализирана: да откријат егзопланета која по димензиите е аналогија на нашата Земја, и која орбитира околу својата матична ѕвезда во т.н. "животна зона", имено, така се нарекува просторот во кој таа планета би содржела течна вода на нејзината површина, нудејќи услови за постоење живот на неа.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.