Рубрика: Електроника
Минијатурен полнач за литиум-јон батерија
Автори: Марјан Штркоски, Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9-10/2016.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ако сакате да изградите едноставен, минијатурен и комплетно интегриран полнач за единечна литијум-јонска батерија, вие сте на вистинското место. Полначот е составен од само едно SMD интегрално коло и неколку придружни електронски компоненти, а поседува голема напонска стабилност и прецизност (± 1%) при голем температурен дијапазон на експлоатација (- 40 до +85°C). Излезниот напон од 4,2 V е во согласност со потребите за максимално дозволен напон на полнење на еден литиумски елемент, секако со приспособлив режим на работа: константна струја/константен напон и можност за програмирана промена на вредноста на струјата за полнење од 50 до 500 mA.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1603
ИК: MCP73812
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9-10/2016. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.