Рубрика: Макетарство и моделарство
Светски куп во слободно летачки модели "Прилеп 2011"
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Првиот викенд во месец октомври се одржа Светскиот куп Прилеп 2011 за слободно летечки модели во категориите Ф-1-А, Ф-1-Б и Ф-1-Ц. Резултатите од овој куп се бодуваат за генералниот пласман во светскиот куп на Меѓународната Воздухопловна Федерација.

Оваа воздухопловна манифестација поддржана од локалната самоуправа на Општина Прилеп и Воздухопловната федерација на Македонија се одржа во идеални временски и просторни услови кои ги нуди поширокото подрачје на спортскиот аеродром во Прилеп, со одлична организација и богата агенда за учесниците. На Светскиот куп учесниците се натпреваруваа во воздухопловно моделарство, во категориите на слободнолетачки модели за сениори и јуниори и тоа: Ф-1-А - едрилици, Ф-1-Б - модели со погон на гумен мотор и Ф-1-Ц - модели со погон на клипен мотор.

Свечено отворање на Светскиот Куп - натпреварувачи и мерачи на време.

Подготовка за старт на модел во категорија Ф-1-Б

Од прогласувањето на победниците по категории

Од прогласувањето на победниците по категории

Од прогласувањето на победниците по категории

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.