Рубрика: Макетарство и моделарство
Државно првенство во категорија РУ-модели Ф-3-Ј
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како и секоја година, завршницата на воздухопловните манифестации им припаѓа на љубителите на најмасовната категорија – радиоуправувани модели. Тоа му доаѓа како шлаг, односно најубавото за крај. И оваа година таа манифестација се одржа во Прилеп, каде што благодарение на заложбата на селекторот Здравко Тодоровски, беше извонредно организирана.

Во организација на Воздухопловната федерација на Македонија и АК Прилеп, на 14.10. 2012 година се одржа Собир на воздухопловни моделари со радиоуправувани модели. Собирот беше составен од натпреварувачки дел во категорија Ф-3-Ј и ревијален дел, каде што сите што поседуваа РУ-модели од која било категорија ги изложија и ги летаа.

Клучни зборови:

РУ моторен модел во лет.

РУ хелкоптери и моделарот-пионер во оваа категорија.

РУ моторни модели.

РУ модел Ф-3-А се подготвува за старт.

Недан Недановски со својот модел по успешниот лет.

РУ едрилица Ф-3-Ј на целта.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.