Рубрика: Омнибус
Ноќ на истражувачите
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 23 септември 2011 година, плоштадот Магнолија во Битола беше осветлен во поинакво светло, светло со бои на истражувачкиот дух. Долгоочекуваниот настан "Отворени за наука" или Visible science, во рамките на проектот Видливост на истражувачи 2011, кој што е дел од Седмата рамкова програма (ФП-7), Марија Склодовска Кири активности, манифестацијата Ноќ на истражувачите започна со громогласна музика и масовна посетеност. Науката е малку афирмирана во јавноста, па манифестацијата Ноќ на истражувачите има за цел таа бариера да се надмине.

Од оваа ноќ You Tube е биде збогатен со подвижните слики од овој автентичен настан: http://www.youtube.com/watch?v=daVvpDYhUqY , http://www.youtube.com/watch?v=iG1-fcUS76o&feature=related , а прекрасната видеопрезентација со дваесетина најинтересни проекти од единственото списание за популаризација на науката и техниката Емитер http://www.youtube.com/watch?v=5yGNnrDPa50&feature=related потврди дека е навистина единствено списание, во права смисла на зборот.

Штандот на Македонското научно друштво од Битола каде изложувач беше нашиот долгогодишен соработник Петар Аврамовски

Штандот на Македонското научно друштво од Битола каде изложувач беше нашиот долгогодишен соработник Петар Аврамовски

Штандот на Факултетот за безбедност од Скопје

Изложбениот простор на Микросам од Прилеп

Штандот на Технолошко-техничкиот факултет од Велес и Ветеринарниот факултет од Битола

Дел од атмосферата на плоштадот Магнолија

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.